2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Aktuális

Külföldön bujkálhat a metróügy gyanúsítottja

Az ügyészség nemcsak tartozás fedezetének elvonása, de vesztegetés miatt is körözi Terner Gézát, akit korábban a szolnoki papírgyár bedöntésének ügyével már kapcsolatba hoztak. Az ügyészség most áttételesen megerősítette: a férfi neve felmerült az OLAF-jelentés kapcsán.

A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly decemberben adott ki vesztegetés miatt elfogatóparancsot a 63 éves, budapesti Terner Géza ellen. A férfi ellen azonban ekkor már érvényben volt egy körözés, a Fővárosi Törvényszék ugyanis  „tartozás fedezetének elvonása” bűncselekmény miatt már tavaly márciusban elrendelte nemzetközi körözését.


Lapunk a Központi Nyomozó Főügyészégtől kért tájékoztatást az ügyben, de a nyomozó hatóság csak annyit közölt: a nyomozás érdekei miatt „az úgynevezett Alstom-ügyben” eddig sem nevezték meg a gyanúsítottakat, illetve a körözéssel és elfogatóparanccsal keresett személyt.

Terner Géza ellen a Magyar Idők szerint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik hitelügylete miatt indult büntetőeljárás. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) 2011–2012-ben vizsgálta azokat a hitelügyleteket, amelyek keretében az MFB a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok idején, 2006 és 2009 között összesen 8,3 milliárd forint hitelt nyújtott a Higi Papírsoft Zrt. szolnoki gyárának megépítéséhez. Holott a Higi nem rendelkezett megfelelő fedezettel, nem is kaphatott volna hitelt.


Budapest, 2014. március 28.
A Rákóczi téri állomásra érkezik egy Alstom szerelvény a Keleti pályaudvar felől az átadás előtt álló 4-es metró vonalán 2014. március 25-én. Az új metrószakaszt március 28-án reggel adják át az utazóközönségnek, amely a hétvégén ingyen veheti igénybe.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Mivel az általa vezetett társaság nem tudott törleszteni, az MFB a kormányváltás után, 2011-ben felmondta a kölcsönszerződést. Akkor a Higi kamatokkal együtt már 9,7 milliárd forinttal tartozott a banknak.

Terner a sajtóhírek szerint is Izraelben bujkálhat.

Tarlós: 2010 előtti szerződések

Fotó: Csudai Sándor

Egy kivételével valamennyi szerződés, amelyet az OLAF vitat, a 2010 előtti időszakban keletkezett.  A legsúlyosabbakat, amelyek alapján a hivatal azt állapítja meg, hogy az esetleges veszteségek általa kilencven százalékosnak minősíthető hányada kialakult, még jóval a 2006-os választások előtt kötötték – mondta a Kossuth rádiónak Tarlós István főpolgármester. Hozzátette: Budapest felfüggeszti a 4-es metró beruházására 2010 előtt kötött szerződéseik alapján minden gyanúba keveredett cég felé az utalást. Tarlós szerint nevetséges, ahogy elődje, Demszky Gábor menekül a felelősség elől.

Kapcsolódó Cikkek

  • A kormány elkötelezett a romaintegráció mellett

    A kormány elkötelezett a romaintegráció mellett

    A kormány elkötelezett a szegénység felszámolása, a romaintegráció mellett – közölte az igazságügyi miniszter Tiszaburán, a “Felzárkózó települések” elnevezésű romaintegrációs program egyik helyszínén pénteken.

  • A magyar érdekeket támadja az ellenzék

    A magyar érdekeket támadja az ellenzék

    Gyalázatos és példátlan, ahogy a magyar bevándorláspárti ellenzék a magyar nemzeti érdekeket támadja – mondta Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, ahol Várhelyi Olivér magyar uniósbiztos-jelölt előző napi EP-meghallgatására is reagált.