EUR: 328,85 Ft
CHF: 299,31 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb Szolnok

Madarak százait mérgezik meg hazánkban

Idén mintegy négyszázan húztak hótaposót és bundakesztyűt, hogy távcsővel a kézben járják a vidéket és elkészüljön a nagy hazai madárleltár. A cudarul hideg időben, a hóban gázolva az eddiginél kisebb területet tudtak csak bejárni, így megfigyelt madárból is kevesebb akadt.

Héjából, ölyvből, sólyomból jelentős az állomány, ez pedig annak is köszönhető, hogy a térségben található a hazai sasvédelem „fészke”, a jászberényi tanyavilág határán lévő Sasközpont. Ám hiába a védelem, még mindig százával mérgezik meg ezeket a madarakat. Hogy kik, arról sokáig csak találgatni lehetett… Most azonban a madárvédők is felvették a kesztyűt, több esetben indítottak nyomozást rendőri segítséggel, sőt, már méregkereső kutyájuk is van, így megtisztíthatják a kiszemelt területet a mérgezett csaliktól.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vadvilág a Kárpát utcában

  Vadvilág a Kárpát utcában

  Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

 • Kiszabadult a Mikulás!

  Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.