EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Aktuális

Magyarok mentettek agarakat

A tervek szerint ma hajnalban szállt le az a repülőgép Magyarországon, amely Spanyolországból hozott haza öt mentett galgót. A spanyol agarakat ugyanis helyi szokás szerint a vadászidény végeztével nemes egyszerűséggel lemészárolják.

Február elseje a galgók (spanyol agarak) világnapja. Ekkor végződik a hivatalos vadászidény Spanyolországban, és megkezdődik ezeknek a kutyáknak a tömeges lemészárlása. Állatvédők által közzétett adatok szerint a mintegy 170 ezer vadász összesen 490 ezer galgót tart, amelyből évente körülbelül 50 ezertől szabadulnak meg. Általában lelövik őket, de előfordul olyan eset is, amikor felakasztják a szükségtelenné vált állatokat. A spanyol kormány pedig hallgat, mert mintegy egymilliárd euró (310 milliárd forint) üti a markát az agaras vadászat révén, ezenkívül pedig 27 ezer munkahely kötődik hozzá, így a politikának nem áll érdekében, hogy változtasson az idevágó állatvédelmi törvényen – derül ki a Szent Ferenc Állatotthon közléséből.


– Egy civil összefogás révén most Spanyolországból mentünk meg galgókat. Első lépésben mára virradóra öt vagy hat kutya érkezett Budapestre, március elején pedig várhatóan további 9-11 galgo érkezhet. Utóbbiak sajnos lényegesen rosszabb állapotban vannak – mondta a Lokálnak Csörgő Tímea, a Galgo Mentés nevű csoport munkatársa, aki többekkel együtt február 1-jén a budapesti spanyol nagykövetség előtt békésen demonstrált ezért a kutyafajtáért.

 

Felajánlások a galgók nevében: Karádi Bernadett  12010659-00561363-00100005


Címkék

Kapcsolódó Cikkek