EUR: 326,26 Ft
CHF: 288,90 Ft
2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Tech

Már a jövőt éljük, itt vannak az emberszabású robotok – Fotó!

Egy tokiói sajtótájékoztatón mutatták meg a nagyközönségnek, hogy hol is tart napjainkban a humanoid robotok fejlesztése, na meg mire is volt elég a mesterséges intelligencia kutatásaiba fektetett kőkemény dollármilliók.

Azt, hogy pontosan milyen szinteket értek el a kutatók a robottechnológia és mesterséges intelligencia területén, csak megközelítőleg tudhatjuk, hiszen szinte soha nem fedik fel lapjaikat a tudósok azzal kapcsolatban, hogy jelen pillanatban milyen cipőben is jár a humanoid robotkutatás.


Azt azonban már borítékolhatjuk, hogy ma már egyértelműen a jövőt éljük, de akár azt is mondhatnánk, hogy a jövő a múlté. Hogy miért? Egy tokiói sajtótájékoztatón mutatták az Androidol U névre keresztelt humanoidot, melyet az Oszakai Egyetem rendszerinnovációs tanszékének intelligens robotika laboratóriumának munkatársai fejlesztettek ki hosszú évek kutatása során.

Isiguro Hirosi professzor, az Oszakai Egyetem rendszerinnovációs tanszéke intelligens robotika laboratóriumának vezetője bemutatja az Androidol U nevű humanoid robotot egy tokiói sajtótájékoztatón /Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon)

A szakemberek nem titkolt szándéka, hogy a dekoratív, már-már a megtévesztésig egy fiatal nőre hasonlító robotot a japán szórakoztatóipar bálványozott fiatal tehetségeinek konkurenciájának szánják. Az Androidol U a tervek szerint hamarosan internetes műsorokat vezet majd élő adásban, áruházi személyzetként tájékoztatást nyújt vásárlóknak és reklámtevékenységet végez.


Megdöbbentő, hogy az utóbbi években milyen rohamos fejlődést mutatott a robottechnika fejlődése, ami egyszerre megnyugtató, és ijesztő is. Megnyugtató, hogy a közeljövőben a humanoidok és a mesterséges intelligencia területén szerzett tapasztalatok az orvostudományban is kamatoztathatóak, ami egyértelmű, hogy az emberiség hasznára is válhat.

Azonban a mérlegnek ott a másik oldala is. Ijesztő, hogy ezek az emberszabású gépek életeket tehetnek tönkre, munkahelyek szűnhetnek meg miattuk, de még az emberi kapcsolatokat is könnyedén tönkretehetik. Nem kérnek fizetést, soha nem fáradnak el, de még enni sem kérnek. Minden nagyvállalat álma egy ilyen munkavállaló.

Az Androidol U a tervek szerint hamarosan internetes műsorokat vezet majd élő adásban, áruházi személyzetként tájékoztatást nyújt vásárlóknak és reklámtevékenységet végez /Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon)

Ha megnézzük Androidol U-t, akkor nem kell sokat gondolkoznunk azon sem, hogy korábban már a szexipar is meglátta a jövőt ezekben a gépekben. Nem túlzás kijelenteni, hogy a technológia rohamos fejlődésével egyre több élvezeti lehetőséget biztosítanak azok számára, akik szívesen vonnak be némi extrát vágyaik maradéktalan kielégítésére.

Ennek ellenére egyre többen etikátlannak és embertelennek tartják a robotokkal való szexet, mi több, a mesterséges intelligencia fejlődése felveti azt a kérdést is, hogy mi van akkor, ha a gép az ember ellen fordul. Sokan attól tartanak, hogy a gépekkel létesített szexuális kapcsolatok eltorzítják az emberek személyiségét, teljesen kikopik az udvarlás és az ismerkedés varázslatos kihívása.

Igaz, ez még egy picit odébb van, de ennek korszaknak is részesei leszünk. Már beléptünk a szükséges technológiát rejtő szoba bejáratán, ahol szájtátva ácsorgunk az előszobában a bebocsájtásra várva. Rajtunk múlik, hogy hogyan és miként kezeljük a humanoidok által kapott hatalmat, ami egyesek szerint az emberek legnagyobb ellensége is lehet.

Kapcsolódó Cikkek