2019. december 08., vasárnap
Mária

Belföld

Máris a fedélzetre vágyik a kompról mentett éjjeliőr

Halálfélelme volt az éjjeliőrnek, akivel fényes nappal elszabadult a tiszacsegei komp. A zajló jég egy pillanat alatt szakította el az úszó jármű láncait, és 600 méteren át sodorta a folyón.

Élete legveszélyesebb kalandját szerencsére egy karcolás nélkül élte túl Fajta János, akire a tiszai kikötőben álló önkormányzati komp éjszakai felügyeletét bízták.


– Hétfő hajnalban zúgva, dörögve, borzalmas robajjal megindult a jég. Olyan iszonyatos erők szabadultak el, hogy a medertől húsz méterre lévő révház is beleremegett – mesélte a Lokálnak a 47 éves éjjeliőr.

A két méter magasan torlódó jégtáblák cérnaszálként szakították ketté a vastag köteleket, és a komp irányíthatatlanul sodródott a Tiszán. Fedélzetén egyedül maradt a rettegő éjjeliőr. Az úszó jármű hatalmas robajjal csapódott a jégtábláknak, félő volt, hogy léket kap és elsüllyed. Fajta Jánosnak esélye sem lett volna a túlélésre, hiszen a jeges vízben két perc alatt kihűl az ember szervezete.


– A kompon eszembe jutott egy mondás, ami úgy szól: láttam már éjjeliőrt nappal meghalni. Mondogattam magamnak: na, az biztos nem én leszek – folytatta Fajta János.

– Telefonon tartottam a kapcsolatot a parton állókkal, köztük volt a tiszacsegei polgármester is. Biztattak, hogy tartsak ki, jön a segítség. Rettegtem, halálfélelmem volt, végül harminc perc múlva megérkezett a helikopter. A partra jutva remegő lábbal hálát adtam az Istennek, hogy túléltem, de ez sem rettentett el attól, hogy nemsokára újra a komp fedélzetére lépjek.

Kapcsolódó Cikkek