EUR: 330,36 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. december 11., szerda
Árpád, Árpádina

Külföld

Megdőlt a himnuszéneklés világrekordja

Több mint félmillió indiai énekelte egyszerre a nemzeti himnuszt, a Dzsana Gana Manát, ezzel megdöntötték a nemzeti vagy vallási himnusz tömeges éneklésének Guinness-rekordját.

Az 1,25 milliárd lakosú ország himnuszát, amelyet Rabindranath Tagore bengáli költő írt a 20. század elején, Gudzsarát államban egy 509 261 tagú kórus zengte egyszerre – jelentette be honlapján a Guinness.


“Az eseményre több mint egymillió ember ment el, ám csak 509 261-en fértek be az elkerített helyre, ahol a rekordkísérletbe fogtak” – írta a Guinness.

A megakórus január 21-én énekelt, ám a Guinness csak most hitelesítette a világcsúcsot, amely a 2014-ben felállított rekordot szárnyalta túl, amikor 254 ezer ember énekelt Banglades fővárosában, Dakkában.

“Nagy büszkék vagyunk arra, hogy majdnem rádupláztunk a korábbi rekordra” – mondta az AFP-nek Pares Gadzsera, a szervezőbizottság elnöke.

A csúcsdöntés hátteréül a hindu nacionalista Narenda Modi 2014 óta tartó miniszterelnöksége szolgál, amely – többek között – kötelezővé tette, hogy az indiai mozikba minden előadás előtt játsszák le az ország himnuszát. A tavaly novemberi rendelet óta több incidens és letartóztatás is történt, mert a mozik nem engedelmeskedtek a parancsnak.

Kapcsolódó Cikkek