2019. december 08., vasárnap
Mária

Egyéb Nagykanizsa

Meghódította a várost a népszerű játék

Második alkalommal rendeztek League of Legends (LoL)-bajnokságot a PEN-en. Nevezőben nem volt hiány, hiszen összesen nyolcvanan ültek a gépek elé, a kapcsolódó programokra, bemutatókra és előadásokra pedig még ennél is többen voltak kíváncsiak.

De mi is az a LoL? Leegyszerűsítve egy számítógépes, rendkívül látványos, valós idejű stratégiai játék, amelyből egyre többen sportot űznek, ezért is nevezik e-sportnak. Ráadásul a legjobbak komoly pénzt kereshetnek ezzel, igaz, ehhez napi több órát kell gyakorolniuk. A játék 2009 óta hódít, a következő évben már bajnokságot is rendeztek Los Angelesben, majd egyre több helyszín kapcsolódott be. A 2011-es évadzáró svéd partin százezer dollár volt az összdíjazás, a meccsek nézettsége pedig túlszárnyalt minden várakozást, a legmagasabb érték 700 ezer feletti volt.


A kanizsai bajnokságon nyolcvanan küzdöttek (Fotó: Gergely Szilárd)

Szizov Danyila, a SonicBox projektasszisztense a fejlődés fázisait felidézve elárulta, forintra átszámolva először csak néhány százezer volt a tét a nemzetközi mezőnyben, majd jöttek a milliós összegek, és mostanra a világbajnokságon már milliárdos tételről beszélhetünk, amit szétosztanak. Vagyis aki kiemelkedően teljesít, jobban kereshet a LoL-lal, mint ha reggelente bemenne a gyárba vagy az irodába. Sokak életét változtatta meg a League of Legends, az online stratégiai játék Magyarországon is egyre népszerűbb. Olyannyira, hogy pont úgy közvetítenek egy-egy jobb „összecsapást” – hiszen itt csapatok, valós ellenfelek küzdenek egymással –, mint mondjuk a foci Bajnokok Ligáját.

Dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetem nagykanizsai campusának igazgatója azt mondta a Lokál Extrának, hogy az elme pallérozására sokféle módszer létezik, de ezek közül is kiemelkednek a stratégiai játékok.


– Két dologra biztosan megtanítanak, az egyik a közép- és hosszú távú gondolkodás, a másik pedig az, hogy mindent csak csapatban lehet sikeresen végrehajtani. Azért támogatjuk ezt a rendezvényt, mert ez a szellemiség illeszkedik a PEN értékeihez, filozófiájához – fogalmazott a direktor.

Kapcsolódó Cikkek