EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Külföld

Megölték a kambodzsai királyi teknős egyik egyedét

Egy kambodzsai királyi teknős, vagyis a súlyosan veszélyeztetett déli Batagur-teknős (Batagur affinis) egy elpusztult példányát találták Kambodzsa Koh Kong tartományának délnyugati részén: vadvédelmi aktivisták az illegális elektromos halászat betiltását követelik emiatt.

“Nagyon szomorúak vagyunk, amiért megölték a királyi teknősök egyikét, melyeket 2015-ben engedtünk szabadon” – mondta Som Sitha, a New York-i központú Wildlife Conservation Society (WCS), a kambodzsai kormány és helyi szervezetek közreműködésével megvalósult teknősmentő projekt munkatársa.


A vadvédelmi társaság szerint az elpusztult teknős egy kifejlett nőstény volt, egyike annak a 21, adóvevővel és mikrochippel ellátott egyednek, amelyet 2015-ben szabadon engedtek. Az állatot a Kaong folyó mentén találták meg.

A fején látható nyomokból arra lehet következtetni, hogy a Kambodzsában elterjedt illegális elektromos halászat végzett vele. Az eljárás során elektromos áramot vezetnek a vízbe, ami elkábítja és egy időre megbénítja a halakat, melyeket így könnyű kifogni.


A déli Batagur-teknős a világ egyik leginkább veszélyeztetett teknőse, túlélését az illegális halászat és élőhelyeinek pusztulása veszélyezteti.

Ouk Vibol, a halászati hatóság illetékese szerint a teknősök védelme és az illegális halászat korlátozása érdekében védelmi területet alakítanak ki a Sre Ambel folyórendszernél. Ez az egyetlen hely Kambodzsában, ahol megtalálható még a királyi teknős.

A Batagur-teknős onnan kapta előkelő nevét, hogy a történelmi időkben csak a kambodzsai királyi család tagjai fogyaszthatták tojásait. Egészen 2000-ig úgy vélték, hogy kihalt a faj, ekkor azonban egy kisebb populációt fedeztek fel a Sre Amber folyóban. 2005-ben az ország nemzeti állatává nyilvánították.

Az egykor elterjedt faj egyedei megtaláltatóak még a Maláj-félsziget déli részén és az indonéziai Szumátrán.

Kapcsolódó Cikkek