2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Belföld

Megszólalt büntetőügyéről Vona szeretett polgármesere

Kontrát Károly belügyi államtitkár hétfőn a parlamentben elmondta: Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester ügyében csalás és hűtlen kezelés miatt folyik eljárás. A rendőrség szerint több büntetőügyben is eljárnak a polgármester ellen. Orosz Mihály Zoltán a Lokálnak elmondta: tiszta a lelkiismerete.

– Itt nincsenek károsultak, semmilyen jogellenes közpénzfelhasználás nem történt – közölte megkeresésünkre Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere, hozzátéve, tiszta a lelkiismerete. A Jobbik példaképéről a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte a Lokállal: több gazdasági bűncselekménnyel összefüggő büntetőeljárást folytatnak ellene.


Orosz Mihály Zoltán állítja: ő semmit sem tud az ügyben folyó büntetőeljárásokról
/Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

A feljelentések szerint – amelyekről Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a parlamentben elmondta: az egyik egy magánszemélytől, a másik az illetékes megyei kormányhivataltól érkezett – az Orosz Mihály Zoltán vezette önkormányzat közpénzből újított fel ingatlanokat a településen, amelyeket aztán bevételi bizonylat nélkül adtak bérbe magánszemélyeknek. Ezt a polgármester határozottan visszautasítja, szerinte egyetlen forint közpénzt sem fordítottak az érpataki bejegyzésű Benefícium Szeretetszolgálat Egyesület tulajdonába került ingatlanok felújítására.

– A legtöbb esetben nem is történt felújítás – állítja a településvezető, aki szerint ezek az ingatlanok az általa „szegregátumnak” nevezett településrészen, szinte romosan állnak. – Sőt, bérleti díj sem létezik, a beköltöztetettek szívességi lakáshasználók – közölte Orosz Mihály Zoltán.


Kontrát Károly belügyi államtitkárt a parlamentben kérdezték a Jobbik által favorizált érpataki modellről /Fotó: Csudai Sándor

A rendőrség ugyanakkor nem látja ennyire egyszerűnek ezt az ügyet, hiszen a tavaly májusban és júliusban indított nyomozások határidejét azóta többször meghosszabbították és folyamatosan nyomoznak a sajtóinformációk szerint mintegy ötven esetet felvonultató bűnügyben.

Hogy az említett Benefíciumnál vizsgálódtak-e a zsaruk, Orosz Mihály Zoltán nem tudta megmondani. Azt viszont igen, hogy az ingatlanok kezelésére kialakított szisztéma – amely a jelek szerint törvényességi szempontból nem igazán átlátható – része annak az érpataki modellnek, amelyet Vona Gábor, a Jobbik elnöke mintaként állított a pártjához tartozó településvezetők elé.

Kapcsolódó Cikkek