2019. december 08., vasárnap
Mária

Belföld

Mesterlövészek is védik Putyint

Vlagyimir Putyin orosz elnök ma érkezik egynapos látogatásra Budapestre, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyaljon. Putyint, aki a világon a négy legjobban őrzött ember egyike, a saját testőrsége, illetve a magyar hatóságok is védik magyarországi útja alatt.

Az orosz elnök két évvel ezelőtt a Liszt Ferenc repülőtérre érkezett különgépével, s Vecsésen, az M0-son és az M3-ason gördült be konvojával a fővárosba, ezúttal is ez lehet az egyik kijelölt útvonal. A gyorsforgalmi út nem jöhet szóba, itt ugyanis nincs menekülési útvonal, felelőtlenség volna azon érkeznie. Még az M5-ös is szóba jöhet, egyéb mellékútvonalak mellett.

orban-putyin-facebook

Putyin külföldön általában Mercedes S600 Pullman Guard típusú, hat és fél méter hosszú, 300–350 millió forintba kerülő, páncélozott, 5,1 tonnás járművel közlekedik. A kocsi a legmagasabb, VR10-es ballisztikai besorolású, nem fog rajta az M60-as géppuska, de még a páncélököl vagy a kézigránát sem. Defektmentes abroncsain 80 kilométeres sebességgel halad tovább, ha találat éri a gumikat, robbantás esetén automatikus tűzoltó berendezés lép üzembe.

A Lokálnak nyilatkozó Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint az is elképzelhető, hogy Putyin egy páncélozott Zil gépkocsit hozat magának a budapesti úthoz.

Budapest, 2015. február 17. Vlagyimir Putyin orosz elnök autója a Hunyadi János úton, távozóban a Sándor-palotából 2015. február 17-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Vlagyimir Putyin orosz elnök autója a Hunyadi János úton, távozóban a Sándor-palotából 2015. február 17-én  /Fotó: MTI – Mohai Balázs

– Az orosz elnök ilyenkor magával hozza azt a kommunikációs berendezést is, ami tulajdonképpen már a XXII. századot idézi. Mivel ő az orosz hadsereg főparancsnoka – és egy atomhatalom vezetőjéről beszélünk –, ez egy olyan eszköz lehet, ami a legmagasabb titkosítási funkciókkal rendelkezik – mondta lapunknak Tarjányi Péter. Putyin elnök konvoját a TEK mesterlövészei is biztosítják.

Jövőre elkezdik Paks 2 építését 

A paksi atomerőmű új blokkjának építése az előkészítési szakaszban tart, az építési munkálatok megkezdésének időpontja a tervek szerint a 2018-as év. A projekt megkapta az elsőfokú környezetvédelmi engedélyt – mondta a Magyar Időknek Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója.

Az orosz elnök látogatásával kapcsolatban Szijjártó Péter külügyminiszter korábban úgy fogalmazott, hogy energetikai kérdések biztosan szóba kerülnek majd az Orbán Viktorral folytatott tárgyalásokon. A találkozónak azért is van jelentősége, mert azt is mutatja, hogy nőtt Magyarország nemzetközi jelentősége. Ez látszik az utóbbi idők diplomáciai gesztusaiból is, például Donald Trump amerikai elnök meghívásából. Ennek oka szakértők szerint az, hogy hazánk önálló külpolitikát folytat, szemben az Európai Unióval.


Balhéra készül Juhász

Tüntetést szervezett a Parlament mellé 18 órára az Együtt. Juhász Péter alelnök napok óta tüzeli híveit, arra készülve, hogy kifütyülik Orbán Viktort és az orosz elnököt. A TEK azonban biztonsági okokra hivatkozva nem adott engedélyt a demonstrációra. Juhászék ennek ellenére arra készülnek, hogy a tilalom ellenére megtartják a sípos tüntetést.

Kapcsolódó Cikkek