EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Egyéb Ózd

Mi így űzzük el a telet!

Februárban elkezdődtek a farsangi rendezvények, a Vasvár úti és a Hódoscsépányi Általános Iskolában is rendeztek télbúcsúztató bált. Nemcsak ebben a két oktatási intézményben, hanem az óvodákban és más iskolákban is jelmezt öltenek ilyenkor a tél bosszantására a gyerekek.

A méhecskéket, tündéreket és a mesehősöket időszakosan kiszorítják a modern sorozatok ijesztő figurái, ám ez a divatirányzat nem tud tartósan gyökeret verni a hagyományos jelmezekkel szemben. Az alkalomra betanított keringő még mindig mindenhol a karnevál fénypontjának számít, ami megmozgat szülőt, keresztszülőt, rokont és szomszédot. Őket, na és tanáraikat, iskolatársaikat is ezzel a romantikus meseszép keringővel ajándékozzák meg a végzős tanulók. A tánc mellé tombola és jókedv társul, na meg sok-sok pedagógus munkája, energiája.


Fotó: Lokál
Képalá: A farsangra jellemző az alakoskodás is

Dramatikus programok is társulnak a farsanghoz, amelynek egyike a rabvágás, ahol a bűnöző fejét közkívánatra levágják, és amelynek a közeli Sajónémetin van sok évtizedes múltja.

Fotó: Lokál
Képalá: A hódoscsépányi iskolában a jelmezeseké volt a főszerep

A hiedelem szerint számos eszköz alkalmas a tél elűzésére, ezért használnak a mohácsi busójáráson állati fejre hasonlító álarcot és kereplőt, mások kiszebábut égetnek vagy éppen karikás ostorral zavarják el a hideget. Utóbbira került sor Ózdon, ahol a Vasvár úti nagy parkolóban pásztor-, csikós- és betyárruhába öltözött férfiak mutatták be cserdítőtudományukat.

Fotó: Lokál
Képalá: Jókedv, móka, kacagás a hódoscsépányi farsangon

Fotó: Lokál
Képalá: Pásztorok, csikósok, betyárok űzték Ózdon a telet

Kapcsolódó Cikkek