2019. december 14., szombat
Szilárda

Egyéb Nagykanizsa

Mit hozhat Putyin Kanizsának?

Csak elsőre furcsa a kérdés, ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti megbeszélésén olyan területekről is szó esett, amelyekben Nagykanizsa kifejezetten erős.

Talán a legfontosabb, hogy a magyar vízipar is fejlesztési lehetőségekhez jut Oroszországban, ami Kanizsa – egészen pontosan az itt működő, innen indult, nemzetközi szinten is az élvonalba tartozó cégek – számára komoly perspektívával kecsegtet. A város vízkezelésben és -tisztításban nagyhatalom, nemrégiben pedig megkezdte működését a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ, amely Nagykanizsa, a Pannon Egyetem és a Hidrofilt Kft. együttműködésével jött létre. Amennyiben az orosz piac valóban megnyílik a magyarok előtt, annak Nagykanizsa egészen biztosan nyertese lesz.


A hagyományosan erős gépipari vállalkozások is lehetőséghez juthatnak, ha megvalósulnak a tervezett magyar–orosz beruházások, amelyekbe hazai beszállítókat, versenyképes cégeket is be akarnak vonni. S akkor még a mezőgazdasági együttműködésről szó sem esett. A térség agrárhagyományaira is alapozó Mura-program egyik célja pont a helyi termékek erősítése, a brandépítés, a feldolgozási lehetőség megteremtése. S ha az európai embargós politika megszűnik – amely már eddig is dollármilliárdos kárt okozott Magyarországnak –, ugyan miért ne kerülhetne az orosz piacra mondjuk „Sáskaországban” termelt zöldségből, gyümölcsből előállított késztermék?!

Kapcsolódó Cikkek

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.

  • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
    Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.