EUR: 329,45 Ft
CHF: 299,04 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Aktuális

Munka közben, borozgatva gyalogolják körbe a Balatont

Üzemmódot vált február 15-től tíz napra három csinos, pörgős életet élő magyar lány. A nyugalmat, a csendet keresve nekivágnak egy több mint 200 kilométeres távnak. Gyalog szeretnék megkerülni a Balatont. Útjukról folyamatosan blogot vezetnek majd.
Tárgyalnak, üzleteket köröknek, PR-os és online marketinges feladatokat végeznek, ezerrel pörögnek, de február 15-től 10 napra olyanná válnak egy kicsit, mint a téli álmot alvó medvék, vagy a remeték. Lelassulnak, gyönyörködnek a csodás tájban és a kihalt magyar tengerben, miközben csendesen menetelnek majd egymás mellett. Útjukat a híres El Caminó zarándokút mintájára Balaton Caminónak nevezték el. A tó körbegyaloglása nem hirtelen ötlet volt. Dóra, Judit és Anna, akik ezer éve barátnők, kötődnek a Balatonhoz: ki nyaralási emlékekkel, ki pedig az itt töltött gyerekkor miatt.

– Az alapötlet tőlem származik – mondja a Lokálnak Rákász-Losonczy Judit. – Egy tihanyi kirándulás során éreztem rá arra az egészen furcsa szürreális hangulatra, amit a kietlen tó, a színek és az emberek nélkül táj okozott bennem. A legmegkapóbb az egészben mégis a csönd volt – meséli Judit, aki másik két barátnőjéhez hasonlóan rengeteget nyaralt a Balatonon a nyári főszezonban, amikor a tömeg, a zsivaj része az egész feelingnek.

Judit azt is elárulta, hogy különösebb módon egyikük sem készült, készül az útra, de ő például 4-5 éve a férjével már körbe bringázta a Balatont.
– Nagyon klassz élmény volt, spontán kerestünk például szállást. Apukámnak a 60 születésnapján egy nap alatt sikerült megtennie ezt a távot, nekünk ehhez több nap kellett – mosolyodik el Judit, aki két barátnőjével együtt szeretne finom ételeket is enni és zamatos borokat inni az út során. Persze ezzel nincs egyedül.

– 2015. szeptemberében az alapvető kihívás az volt, hogy Szauer Judit alapítótársammal elkészítsük az első Balatoni Gasztrotérképet, amely a télen-nyáron nyitva tartó helyekre fókuszál – mondta lapunknak Budavári Dóra.


– A monotonitást nagyon nehezen tűröm. Egyikünk sem dolgozik kötött munkaidőben, így talán a napi kötelező penzumok megtétele lesz a legnehezebb. Persze üzletfeleink számára ott is elérhetőek leszünk, vagyis a munka azért nem áll meg. Úgy kalkulálunk, hogy 20-25 kilométert le kell gyalogolnunk minden áldott nap – vélekedett Dóra, aki szerint rengeteget fotóznak és posztolnak majd az út alatt, melyet a balatoncamino.blog.hu oldalon mindenki láthat. Dóra sem készül különösebben fizikális edzésekkel a túrára, ám hozzátette, hogy nyaranta elég sokat fut, mellette pedig jógázik is. A közös túrázásokról már nem is beszélve.

 Scherer Anna, a trió harmadik tagja most még külföldön tölti szabadságát, de lélekben már ő is készül a Balaton Caminóra.

– Nagyon várom a menetelést, a csendben egymás mellett gyaloglást, hogy nem kell szólni, csak néha összenézni. Nagyon jó barátok vagyunk, olyan barátság ez, ahol a csend nem gond – mondta Anna a Lokálnak. A fiatal lány mindössze egyetlen konfliktusforrást lát ebben a tíz napban.

–  A konnektoron kell majd ügyesen osztozkodnunk minden szálláson, amikor laptop és telefontöltés lesz esténként – neveti el magát Anna, aki hozzátette, hogy rövid szabadsága alatt most elég sokat gyalogol, ami felfogható egyfajta készülésnek is.


– Judithoz hasonlóan én is sokszor elhatároztam már, hogy körbebiciklizem majd a Balatont, de úgy látszik előbb érem körbe gyalogosan – mondta Anna.

A kis lánycsapat úgy tervezi, hogy február 15-én a Földvári új kilátóból indul útnak a reggeli órákban. A tíz napra szükséges felszerelésből nem minden lesz náluk. Csupán mindig két-három napra elegendő ruhát visznek magukkal, a többi az autóban lesz, amiért egyikük visszavonatozik majd időnként. Természetesen mindenféle időjárási körülményre felkészülnek, így lesz náluk például tartalék cipő is.

– Rengetegen jelezték már, hogy szeretnének csatlakozni a mi kis „expedíciónkhoz”, ám nálunk ez egy szerelem projekt, amit hárman szeretnénk végig csinálni. Persze egy-egy séta erejéig bárki csatlakozhat hozzánk – mosolyodott el Judit, aki a tervek szerint két barátnőjével együtt február 24-én érkezik vissza Balatonföldvárra.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább dagad a kispesti korrupciós botrány

  Tovább dagad a kispesti korrupciós botrány

  A százmilliós mutyikról beszélő és fehér porral a kezében hadonászó Lackner Csaba, kispesti önkormányzati képviselő újabb jóslata teljesült, ugyanis a volt MSZP-s képviselő már a választási kampányban megmondta, hogy Guzmics Zsombor, a kerület Építéshatósági és Városüzemeltetési Irodájának irodavezetője távozni fog a voksolást követően.

 • 53 szülészetet fejleszt a kormány

  53 szülészetet fejleszt a kormány

  Ötvenhárom közfinanszírozott egészségügyi intézmény szülészetét fejlesztik 3,3 milliárd forintból – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

 • Milliárdos üzletté vált a migráció

  Milliárdos üzletté vált a migráció

  A Magyarország irányába tartó illegális migráció az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt. A migránsok nagy része pedig embercsempész-hálózatok közreműködésével jut hazánk területére.