EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Egyéb Szolnok

Nagyobb a füstje…

Nem egészséges dolog ma Magyarországon levegőt szívni. Ezt nem csak én állítom, hanem a hatóságok is, hiszen hetek óta másról sem hallani, mint hogy újabb és újabb városokban rendelik el a szmogriadó valamelyik fokozatát a szálló por magas koncentrációja miatt, de az egész országban kifogásolt a levegőminőség.

Ebben nemcsak a nagy járműforgalom játszik szerepet, hanem az is, hogy a hidegben sokan nagyobb intenzitással fűtenek, mégpedig fával és mindenfélével, ami otthon fellelhető. Régóta tudjuk, hogy az olajos rongy, a szén vagy a műanyag- és gumiszármazékok nem barátai az ózonrétegnek. Ráadásul az időjárás sem segít a levegőtisztaságnak: mivel az utóbbi időben gyakorlatilag nem volt szél, esély sincs arra, hogy a felettünk lebegő szmog eltávozzon.


Füstölő kéményekkel van tele a város (Fotó: Lokál)

Füstölő kéményekkel van tele a város (Fotó: Lokál)

 

Aki tájékozódni szeretne a levegő minőségéről, az az Országos Közegészségügyi Központ honlapján kaphat naprakész információkat. Szolnokon idén még nem rendeltek el szmogriadót, de hetek óta a veszélyes és az egészségtelen szint között ingadoznak az értékek. Több nagyobb városban már korlátozásokat kellett bevezetni: Budapesten például a nagy füstöt eregető gépjárművek nem közlekedhettek egy darabig. Aki a forgalmi engedélye V9-es részében 00 és 04 közötti számot talált, az a kitiltás sorsára jutott. Ugyanakkor ezeket az autósokat sem hagyták cserben: aki felmutatta kocsija okmányait, és bizonyította, hogy járműve a feketelistán szerepel, az ingyen utazhatott a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanezt – az országban elsőként – Szegeden is bevezették a riadó idejére, ott mindenki ingyen járhatott busszal, trolival vagy villamossal.

A cikk írója nem autózhatna szmogriadó idején (Fotó: Lokál)

A cikk írója nem autózhatna szmogriadó idején (Fotó: Lokál)

 

A szennyező anyagok arányának csökkentésére azt javasolják a szakértők, hogy aki csak teheti, inkább gáz- vagy elektromos eszközökkel fűtsön, mert ezek kevésbé szennyezőek. Azzal is tehetünk az egészségünkért, ha saját autónk helyett a tömegközlekedési eszközöket választjuk. Sokan esküsznek a szájmaszkra is, viszont a legtöbben akkor használják, ha betegek. Ám az orvosok azt javasolják, hogy csak az egészségesek viseljék, mert ők könnyebben viselik a maszk által okozott légzési nehézségeket. Azt is kiemelik, hogy a figyelmeztetések ideje alatt senki ne tartózkodjon hosszabb ideig a szabad levegőn, különösen a légzőszervi vagy krónikus betegségben szenvedők, mert az ő panaszaik felerősödhetnek. Emellett ajánlatos kerülni a sportolást a szabadban és a nehéz fizikai igénybevételt.


Ha mindezt betartanánk, talán nem is lenne szükség szmogriadóra.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.