EUR: 329,52 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 14., szombat
Szilárda

Egyéb Székesfehérvár

Nagyon várják a tavaszt a közösségi kertekben

Magbörzét szervezett január végén a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Házban a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület és a pátkai Völgy-Híd Természetvédelmi Alapítvány. A rendezvényre az érdeklődők elvitték felkínálható magkészletüket.

Kovács Gergely, a magbörze egyik szervezője szerint a harmadik éve megrendezett eseménynek azért van nagy jelentősége, mert a régi zöldségfajták szinte a kihalás szélére kerültek, és a szaporítóanyagukhoz nagyon nehéz hozzájutni.


A kertbarátok elmondták: a vetőmag-önrendelkezés alapvető emberi jogunk, az őseink által kiválogatott, kinemesített fajták pedig igazi kincsek. A kiskert azon túl, hogy egészséges élelemmel látja el művelőit, különleges élmények színtere is lehet, hozzájárul a termesztett növényfajok sokszínűségének megőrzéséhez. 

Manapság kevés azoknak a száma, akik magot fognak növényeikről. Pedig ez nagyon fontos tevékenység, mert azzal, hogy a kertész kiválasztja a legszebb növényeket és azokról tudatosan szed magot, nemesítő munkát végez. Sok esetben a külföldön előállított vetőmagokból nem tudnak olyan életerős növények fejlődni hazánk klímáján, de egy magbörzén hozzá lehet jutni a környék éghajlatán nevelkedett egyedek magjaihoz, amelyekkel sokkal eredményesebb lehet az otthoni kertészkedés – közölték a résztvevők.

A rendezvényen más témák is szóba kerültek, így például a madárvédelem, a szántók melletti értékes löszgyepek védelme és egy korábbi borzmentés is. 

Kapcsolódó Cikkek

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.

 • Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat idén már harmadik alkalommal rendezte meg a Karácsonyi Jótékonysági Vásárt, amit olyannyira nagy érdeklődés fogadott, hogy fél délelőtt alatt elkapkodták a süteményeket.