2019. december 14., szombat
Szilárda

Belföld Sopron

Nálunk mindig történik valami

Öt éve egy fiatal, tehetséges társaság üzemelteti a GYIK Rendezvényházat. Az intézmény valósággal virágzik, a gyerekeknek és felnőtteknek szóló programok rendszeresen megtöltik az épületet.
Mérföldkőhöz érkezett a GYIK Rendezvényház. Öt éve ugyanaz az üzemeltető cég, az intézmény mára Sopron egyik népszerű kulturális és szórakoztató központjává nőtte ki magát. – A házat az egyetem tulajdonában lévő Universitas Fidelissima Kft. vette át 2011 végén. Elődöm, Horváth Roland vezetésével indult el a GYIK működése, jómagam 2013-ban kerültem ide. Már akkor célunk volt, hogy nyissunk a város felé, hiszen a GYIK a városnak épült. Az igényes szórakoztató műsorok szervezése mellett az értékmegőrző programokat tartottuk szem előtt – mesélte Orbán Júlia, aki szerint munkájuk elismerését is jelzi, hogy öt év után az önkormányzat határozatlan időre adta ki a ház üzemeltetési jogát.

Orbán Júlia és Nagy Martin jól kiegészítik egymást Fotó: Kóczán Bálint

Orbán Júlia és Nagy Martin jól kiegészítik egymást
Fotó: Kóczán Bálint

Hogy mire gondolnak vissza a legszívesebben az elmúlt időszakból? – Elsősorban a telt házas előadásokra, ami visszajelzés számunkra, hogy az út, amit megkezdtünk, egybefonódik a város, a lakosság igényeivel. Kiemelném a gyermek- és családi programjainkat, ahonnan a fiatalok és szüleik szép pillanatokkal térhettek haza. Az újszerű kezdeményezéseinkkel, mint például a Pünkösdi Zsongás, vagy az Esküvőkiállítás, pedig új színt igyekeztünk vinni Sopron kulturális életébe – fejtette ki az intézményigazgató.
Orbán Júlia kifejezetten örül annak, hogy folyamatosan megújuló és egyre összeszokottabb, motivált munkatársakból áll a csapat, akik többféle területen is helytállnak. – Violáné Schekulin Éva kreativitásával sokat hozzátesz a ház és a rendezvények esztétikus megjelenéséhez. Nagy Martin és Kovács Ádám fiatalos lendülettel és nem mindennapi elhivatottsággal végzik munkájukat.
A vezető szerint akkor működhet sikeresen egy intézmény és lesznek népszerűek a rendezvények, ha a szervezők hivatásnak tekintik munkájukat. Úgy gondolja, hogy a kiváló csapatmunkának köszönhetően még a nehézségeket is gördülékenyen megoldották az elmúlt esztendőkben.


Orbán Júlia életében az irodalom is fontos szerepet kap Fotó: Kóczán Bálint

Orbán Júlia életében az irodalom is fontos szerepet kap
Fotó: Kóczán Bálint

Az igazgató néhány eseményt kiemelt a GYIK életéből. – Szerintünk jól sikerült az „5 éve együtt rendezvény”, közel harminc városi együttes léphetett a színpadra. Az értékmegőrző, értékteremtő rendezvényeinket tartom még fontosnak. Köztük a Felolvasó Maratont, irodalmi kávéházakat, a SÍP-ot, a középiskolások művészeti fesztiválját, a Sarkady Sándor versmondó napot – sorolta a Latinovits-díjas versmondó.
A GYIK több funkciója miatt lett keresett a városban: minden korosztálynak – a csecsemőktől a nyugdíjasokig – mindenféle műfajban nyújtanak programot a házban. Befogadják a városi civil csoportokat, helyet adnak iskolai, vállalati rendezvényeknek, egyetemi konferenciáknak, nemzetközi szimpóziumoknak és nem mellékesen a munkatársak az igényes szórakoztatás hívei. Fellépett már itt a Quimby, volt Bródy- vagy Kaláka-koncert.
A programokat a lakosság igényeinek megfelelően állítják össze, sokszínűségre törekednek.
– Idén is sok-sok tervünk van. 2017-et a Gyermekek Évének neveztük el, és számtalan gyermekrendezvénnyel jelentkezünk. Lesznek koncertek, bábszínházi előadások, gyermek író-olvasó találkozók, kiállítások. Emellett folytatjuk a már megkezdett programok sorozatát, így tovább tart a Nyitott Akadémia, a Soproni Dumaszínház vagy épp a Nyugdíjas Egyetem. Mindenki talál kedvére valót, aki bejön a GYIK Rendezvényházba, mert ahogy a szlogenünk is jelzi: nálunk mindig történik valami! – zárta az intézményvezető.

Programok a lépcsőn is Fotó: Kóczán Bálint

Programok a lépcsőn is
Fotó: Kóczán Bálint

Megújult a GYIK
A rendezvényház külsőségekben is megújult. Látható Liszt-kiállítás a falakon, falfestések, rajzok színesítik az intézményt. Az előtérben gyermeksarkot alakítottak ki.

 

Orbán Júlia és az irodalom
Az intézményvezető nagy hangsúlyt szán az irodalmi programoknak. Ez nem meglepő, hiszen Orbán Júlia versmondó nevével több kulturális eseményen is találkozni lehet, korábban Latinovits-díjban részesült.

A gyermekeket játszósarok fogadja az előtérben Fotó: Kóczán Bálint

A gyermekeket játszósarok fogadja az előtérben
Fotó: Kóczán Bálint

Kapcsolódó Cikkek

  • Bocskor Andrea: Boldogulni a szülőföldön lehet

    Bocskor Andrea: Boldogulni a szülőföldön lehet

    Óvatos bizakodással tekint Volodimir Zelenszkij elnökségére Bocskor Andrea, a beregszászi születésű fideszes európai parlamenti képviselő, és egyértelmű sikernek tekinti, hogy a Velencei Bizottság minap közzétett értékelésében az Európa Tanács égisze alatt működő jogásztestület felszólította Kijevet: helyezze hatályon kívül a kisebbségek nyelvhasználatáról szóló jogszabály bizonyos rendelkezéseit.