2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Belföld Eger

Negyvenmilliós támogatást kaptak az állatvédők

A költségvetésben a kormány az idén 40 millió forintot különített el az állatvédelmi feladatokra, ebből az összegből folytatódik a menhelyi kutyák ivartalanítása, az ebrendészeti telepek és állatmenhelyek korszerűsítése, valamint a felelős állattartásról szóló lakossági tájékoztatás is.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány, a kormány szervei és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a civil szervezetekkel együttműködve az elmúlt években sokat lépett előre az állatvédelem területén. Példaként említette, hogy bevezették a négy hónaposnál idősebb ebek kötelező egyedi jelölését és nyilvántartását, ennek köszönhetően csökken a kóbor kutyák száma. Az ebrendészeti telepeken számuk öt évvel ezelőtt még elérte a 30 ezret, 2015-re pedig 20 ezer alá csökkent.


TÖBB MINT HÁROMMILLIÁRDOS TÁMOGATÁS AZ ELMÚLT HAT ÉVBEN

Az állatok iránti felelősség tudatosítását szolgálja a Nébih által indított Szabad a gazdi program is, ami a menhelyi kutyák örökbe fogadására helyezi a hangsúlyt. Az állattartói felelősség a haszonállatot tartó gazdák körében is fontos, ezért Magyarországon a nagy létszámú állattartó telepeken állatjóléti felelőst kell alkalmazni, akiknek évente kötelező oktatásban kell részesülniük. Az ingyenes képzést eddig csaknem 4900 fő teljesítette sikeresen.
Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott kiemelte: 2010-óta különböző pályázatok útján közel hárommilliárd forint került a természet- és állatvédő szervezetekhez. A szervezetek fejlesztéseit és programjait támogatta ebből a forrásból a magyar állam és az Európai Unió.


AZ EGYETEMEN KÖTELEZŐ TANTÁRGY LESZ AZ ÁLLATVÉDELEM

A miniszterelnöki megbízott felidézte, hogy a napokban Kiskunlacházán az Ebsegély Alapítvány által üzemeltetett kutyamenhely kigyulladt és mintegy 60 kutya benn égett. A menhely megsegítésére a kormány az Földművelési Minisztériumon keresztül egymillió forinttal támogatja az alapítványt.

Vetter Szilvia, a Magyar Állatvédelmi és Állatjólléti Társaság alelnöke elmondta: az állatvédelem erősítését célzó minden kormányzati intézkedés, állatvédelmi szemléletformálásra vonatkozó törekvés, illetve a civil szervezetekkel való együtt gondolkodás üdvözlendő.

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora bejelentette, hogy az egyetemen idén kötelező tantárgyként indul el az állatvédelem és szintén 2017-ben kezdődik majd el az állatvédelmi szakállatorvosok képzése is.

Kapcsolódó Cikkek

 • 200 egyetemista 800 fiatalt mentorál a Tanítsunk Magyarországért programban

  200 egyetemista 800 fiatalt mentorál a Tanítsunk Magyarországért programban

  Négy egyetem – Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs – kétszáz hallgatója nyolcszáz 7. osztályos általános iskolást mentorál a Tanítsunk Magyarországért program keretében – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön Debrecenben.

 • Ezt kell tudni a jövő januári nyugdíjemelésről

  Ezt kell tudni a jövő januári nyugdíjemelésről

  Megjelent a jövő januári nyugdíjemelésről szóló kormányrendelet, amely szerint a 2020. január 1. előtt megállapított és 2019. novemberében egyösszegű emelési korrekcióban részesült nyugellátások és az ilyen emelésre jogosult egyéb ellátások 2019.

 • Folytatódik az enyhe, csapadékos idő

  Folytatódik az enyhe, csapadékos idő

  Egyelőre folytatódik a csapadékos idő, vasárnap várható több napsütés. Marad az évszakhoz képest enyhe idő, többfelé 10 fok körül alakulhatnak a maximumok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.