2019. december 10., kedd
Judit

Külföld

Nem helyezik hatályon kívül Trump beutazási tilalmának felfüggesztését

Elutasította vasárnap hajnalban a San Francisco-i fellebbviteli bíróság a washingtoni igazságügyi minisztérium kérését, hogy a fellebbezés végleges elbírálásáig azonnal helyezze hatályon kívül Donald Trump elnök beutazási tilalmának felfüggesztését.

A bíróság hétfőig adott határidőt a tárcának, hogy reagáljon a döntésre. Emellett a tilalmat megtámadóknak is be kell nyújtaniuk érveiket a bíróságra.


A kormányzat fellebbezésében arra hivatkozva kérte a beutazási tilalom azonnali visszaállítását a bíróságtól, hogy szerintük az elnöki rendelet felfüggesztése közvetlenül árt a közbiztonságnak, megakadályozza egy elnöki rendelet végrehajtását, és megkérdőjelezi az elnök döntését egy nemzetbiztonsági kérdésben.

A kormány álláspontja szerint Washington államnak nincs joga megtámadni elnöki rendeleteket. A seattle-i bíró ugyanis a washingtoni államügyész keresete alapján függesztette fel az elnöki rendeletet.


Az AP amerikai hírügynökség azt emelte ki a fellebbezésből, hogy a kormány arra hivatkozik, hogy az elnök “szuverén előjoga” dönteni arról, hogy nemzetbiztonsági érdekből mely külföldiek léphetnek be az Egyesült Államokba, és kiket tilt ki.

A beadványban az igazságügyi minisztérium azzal érvel, hogy “az alapelv az, hogy aki először szeretne belépni az Egyesült Államokba, az privilégiumot kér, és kérelmével kapcsolatban nincsenek alkotmányos jogai”. Ezért a tárca a bírói döntés azonnali felfüggesztését kéri. A minisztérium azzal érvel a beutazási tilalom fenntartása mellett, hogy “szavatolni kell, hogy akik beléphetnek az Egyesült Államokba, azok nem akarnak ártani az amerikaiaknak, és nem állnak kapcsolatban a terrorizmussal”.

Donald Trump amerikai elnök január 27-én azonnali hatállyal 90 napra megtiltotta hét, többségében muszlim ország állampolgárainak beutazását, határozatlan időre felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását, és 120 napra befagyasztotta a teljes amerikai menekültbefogadási programot.

Kapcsolódó Cikkek