2019. december 09., hétfő
Natália

Külföld

Német politikus: Görögország nem kaphat adósságcsökkentést

Görögország nem részesülhet olyan adósságcsökkentésben, amelyben a hitelezők leírják követeléseik egy részét és veszteséget könyvelnek el – idézi a Reuters hírügynökség Jens Spahn német pénzügyi államtitkár Deutschlandfunk csatornának adott interjúját.

“Nagyon, de nagyon valószínű, hogy olyan megállapodásra jutunk a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), ami nem tartalmaz adósságcsökkentést” – jelentette ki az interjúban az államtitkár. Véleménye szerint Görögország problémája nem az eladósodottság mértékében, hanem a növekedés hiányában rejlik. Az adósság elengedését pedig nagyon rossz néven vennék más olyan euróövezeti országok, amelyek már átestek a megkövetelt reformokon.


Az IMF szükségesnek tartja a görög adósság csökkentését, ezt azonban mereven ellenzi Németország, a görög mentőcsomagot kezelő Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) legnagyobb finanszírozója. Jens Spahn szerint Németország a strukturális átalakításban szerzett tapasztalatai miatt szorgalmazza az IMF részvételét a görög mentőcsomag finanszírozásában.

Kapcsolódó Cikkek