2019. december 10., kedd
Judit

Belföld

NGM: a magyar gazdaság folytatta a felzárkózást

A magyar gazdaság folytatta a felzárkózást az európai unió átlagához – mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Kiemelte: a mezőgazdaság és a szolgáltatói szektor kifejezetten erős évet zárt 2016-ban, az ipari termelés némileg gyengébb volt, döntően az európai uniós források ciklikussága miatt.


Az államtitkár rámutatott arra, hogy 2016-ban a fogyasztás élénkült, a foglalkoztatottak száma és a bérek jelentősen emelkedtek.

Banai Péter Benő szólt arról, hogy tavaly a magánberuházások felfutottak az otthonteremtési támogatások következtében, ugyanakkor a nagy állami beruházások az uniós források ciklikussága miatt visszaestek az előző évhez képest.


Az államtitkár kiemelte, hogy az export is jól alakult, így a

fogyasztás, a kivitel és a beruházások kedvező alakulása járultak hozzá a 2 százalékos gazdasági növekedéshez.

Banai Péter Benő hangsúlyozta, hogy a tavalyi 2 százalékos gazdasági növekedés jó alapot ad arra, hogy az idén érdemben magasabb, akár 4 százalék körüli bővüléssel lehessen számolni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy uniós források nélkül is két százalékkal bővült tavaly a magyar gazdaság.

A tavalyi növekedés megítélésekor fontos hangsúlyozni, hogy a külső és a belső egyensúly tovább erősödött. A külkereskedelmi egyenleg tavaly soha nem látott rekorddal 10 milliárd eurót tett ki, míg az államháztartás hiánya is jócskán elmaradt a 3 százalékos küszöbtől – írta a szaktárca.

A hat évre szóló bérmegállapodás a versenyképesség és a kereslet serkentésén keresztül a bővülés érdemi gyorsulását eredményezi 2017-ben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium decemberi makrogazdasági és költségvetési kitekintésében 2017-ben 4,1 százalékos, 2018-ra 4,3 százalékos GDP-növekedéssel számolt. A növekedés érdemi gyorsulására számít az Európai Bizottság is a közétett téli előrejelzésében – tájékoztatott az NGM.

Kapcsolódó Cikkek

 • Drogozással és prostizással vádolnak ellenzékieket

  Drogozással és prostizással vádolnak ellenzékieket

  Az ellenzék Borkai Zsoltjának megnevezését ígéri az Angyal ügyvédje nevezetű blog, amely azzal állt elő, hogy január elsején két korrupt, kokainozó, fiatal örömlányokkal orgiázó ellenzéki politikus drog- és szexpartijairól rántja le a leplet, ha addig nem vonulnak vissza a közélettől.

 • EMMI: Kiszámítható lesz a színházak fenntartása

  EMMI: Kiszámítható lesz a színházak fenntartása

  Átlátható működési modellt,  kristálytiszta,  kiszámítható helyzetet és felelősségi viszonyokat  teremt a kulturális törvény a színházak fenntartásában – írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

 • A késelő diák listázta, akiket utált

  A késelő diák listázta, akiket utált

  Időzített bomba volt H. András Csaba a tanárát többször hátbaszúró diák. Mint utólag kiderült, még egy listája is volt, amire azokat rakta fel, akiket utált, akikkel gondja volt.