EUR: 329,47 Ft
CHF: 300,72 Ft
2019. december 16., hétfő
Etelka, Aletta

Belföld XXII.kerület

Nyolcvanéves Baross közösségi otthona, a Szent Bernát Ház

A Dózsa György út 98. szám alatt található közösségi ház 80. születésnapját ünnepelte a Baross Gábor Telepi Polgári Kör és a Szent Bernát Alapítvány. Az 1990 óta Szent Bernát ciszterci alapító szerzetes nevét viselő ház ma az önkormányzat támogatásával működő idősek otthona. Emellett az egyházközség más rendezvényeinek is helyet ad.

Csatkainé Tóth Gabriella, a Szent Bernát Alapítvány képviselője ünnepi visszaemlékezésében elmondta, 1938-ban vásárolta meg a telket a barossi egyházközség. Akkor még Zselléri dűlő volt a cím, majd tíz év múlva már Aponyi út 72. szám, végül Dózsa György út lett.


– A történelem végigszáguldott itt is, volt ez az egyházközség kultúrháza, Baross mozija, iskola. Az államosítás után 1990-ben került vissza az egyházközséghez. Ekkor dr. Arató Miklós ciszterci szerzetes atya volt a plébánosunk, ő hozta létre a Szent Bernát Alapítványt, és ekkor kapta a ház is Szent Bernát nevét – mesélte az alapítvány és a ház vezetésével megbízott Gabi néni. Hozzátette, a múlt gyökér, népet, hazát, otthont adó, tápláló erő, amelyet át kell örökíteni.

– A Szent Bernt Házban a visszavétel után megkezdtük a hitoktatást, a Don Bosco Iskola megnyitásáig katolikus napközit működtettünk, felélesztettük a régi színjátszóköri foglalkozásokat, filmklubot hoztunk létre,  felnőtteknek ötvös-, aranyművesképzést indítottunk, hozzáláttunk az idősek gondozásához. Jelenleg 25 idős, beteg embernek ad otthont az önkormányzat támogatásával a Szent Bernát Ház – tudtuk meg Gabi nénitől. A Bernát Ház vezetője köszönetét fejezte ki mindazoknak a helyi civileknek, akik munkájukkal, imájukkal hozzájárultak az elmúlt nyolcvan év eredményeihez.


– Külön hálás vagyok, hogy olyan emberek között élhettünk, és dolgozhattunk együtt, mint Pelikán Imre bácsi és családja, akik fél Baross házait felépítették. Mérhetetlenül sokat tett a közösségünkért a 28 éven át Barosson szolgált Miklós atya, a mai nagycsaládos szülők közül sokan az ő kezei közül, lelki vezetése alól kerültek ki. A ház átépítéséért, tervezéséért pedig Baksay Ibolya építészmérnököt illeti a dicséret.

Karsay Ferenc polgármester pedig Gabi néninek köszönte meg az egyházközség és az itt élők szolgálatában végzett több évtizedes szolgáló munkáját.

– A misében elhangzott mai evangéliumi rész nagyon jól rímel a Barosson élő közösségre. Azt hallottuk: „Ti vagytok a föld sója, a világ világossága…” Jó látni s megtapasztalni, hogy itt olyan emberek élnek, akik értéket teremtenek, azt át tudják adni a jövő generációinak. Mikós atya, Pelikán Imre bácsi, Gabi néni példát adtak a Barosson felnövekvő fiataloknak, és ez az egyik legfontosabb megtartó erő, amibe kapaszkodhatunk, amit követhetünk.

Kapcsolódó Cikkek