2019. december 14., szombat
Szilárda

Egyéb Kecskemét

Ókori kincsek rablóit buktatták le az M5-ösön

Egyedülálló ókori keleti műkincseket találtak tavaly ősszel a megyei vámosok és rendőrök egy török csempészkamionon. Az egyik rézüstből például csak néhány van az egész világon. Emellett számos más tárgyat és római pénzérmét is rejtett a nyergesvontató, amely Törökországból hazánkon keresztül Lengyelországba vitte volna a 200 milliós értékű illegális „műkincsrakományt”. A lelet java része az Urartu nevű királyságból származik, az időszámításunk előtti IX–VII. századból. A Bács-Kiskun megyei nyomozók és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak köszönhetően kiderült, hogy a 160–200 millió forint összértékű műkincs egyetlen nyilvántartásban sem szerepel, nem hiányzik sem múzeumból, sem magángyűjteményből.

Dr. Dezső Tamás történész, asszirológus, a Eötvös Loránd Tudományegyetem docense, az ügyben felkért szakértő elmondta:


– Nemhogy Magyarországon, de Európában sem volt ilyen jelentőségű fogás az elmúlt évtizedben. Az értéke felbecsülhetetlen – folytatta a szakértő –, ilyet piacon eladni nagyon nehéz, megkockáztatom, vevőnek vitték. Nem tudják ugyanis elárverezni, mert látszik, hogy honnan származik.

Az ügyet februárban zárták le, a leleteket jelenleg a Szépművészeti Múzeumban őrzik. Egyes vélemények szerint az egykori Urartu területén lévő mai államok, Török- és Örményország biztosan jelentkezik majd a tárgyak visszaszolgáltatása miatt. Onnantól a nemzetközi diplomácia és jog szabályai szerint dől el, hogy melyik országban és melyik múzeumban kerülnek a kincsek méltó helyükre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.

 • Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat idén már harmadik alkalommal rendezte meg a Karácsonyi Jótékonysági Vásárt, amit olyannyira nagy érdeklődés fogadott, hogy fél délelőtt alatt elkapkodták a süteményeket.