2019. december 10., kedd
Judit

Egyéb XIV.kerület

Olcsóbbak lettek a zuglói albérletek

Amíg tavaly szeptemberben óriásit emelkedtek a kerületi albérletárak, az új év első hónapjában már csökkentek. Hegyi Zsolt, a Lokál Extrának nyilatkozó ingatlanközvetítő szerint az ok egyszerű: egyre több kiadó zuglói lakás van a piacon.

Albérlet szempontjából Zugló a főváros egyik legkeresettebb része. Hegyi Zsolt ingatlanszakértő szerint  a kerületben utcánként is eltérő lehet egy-egy azonos adottságú lakás ára, ám a csökkenés szemmel látható. 
 Valóban megálltak, sőt csökkentek az albérleti árak, aminek több oka is van. Egyrészt az augusztusban, szeptemberben a fővárosba költöző új egyetemisták már találtak lakást, másrészt jelenleg nagyobb a kínálat, mint a kereslet. Így viszont csak az tudja kiadni a lakását, aki enged az eredeti elképzeléseiből.
Hegyi Zsolt szerint míg augusztusban és szeptemberben egy másfél szobás panellakás 120 ezer, a kétszobás pedig 130-140 ezer forintba került, addig most ennél olcsóbban is lehet bérelni.


Adult couple emerging from moving crates

A pakolás mellett az anyagi fedezetre is szükség van, ha valaki lakást akar bérelni


 A legkeresettebb lakások a 37 négyzetméteres, másfél szobás panelek, amelyekért mostanában 100 ezer forintot kérnek, de kis szerencsével és alkudozással még olcsóbb is lehet. A kétszobás, 50 négyzetméteres lakások 110-120 ezer forintba kerülnek havonta. Persze ehhez hozzájön még a kaució, ami átlagosan kéthavi bérleti díjnak felel meg, és a rezsiköltség, amely a panellakások esetében magasabb.
Hegyi Zsolt szerint az árakat az is befolyásolja, hogy egy-egy lakás mennyire van berendezve.
– A mindennapi élethez szükséges háztartási gépek azért mindenütt megtalálhatók, de valószínűleg bútorokra is kell költeni.
 
Pluszköltséget jelent, ha valakinek autója van, mert a kerület nagy részében fizetni kell a parkolásért, és mivel a bérlőt általában nem engedik bejelentkezni, nem tud az önkormányzattól kedvezményes parkolási engedélyt igényelni.
Hegyi Zsolt elmondta, Zuglóban a panellakások mellett nagyon keresettek az új építésű ingatlanok, de aki ilyet akar bérelni, annak jobban a zsebébe kell nyúlnia, mert bár csökkenés itt is tapasztalható, azért 130 ezer forint alatt nem lehet kétszobás új építésűt találni.  Az ingatlanközvetítő hozzátette, a kertvárosi részben családi házakat is lehet bérelni, igaz, ezeknek az díja már húzósabb.
 A kerület kertvárosi része nagyon felkapott, így itt az árak is elszálltak. Egy közepes állapotú házért 150 vagy inkább 200 ezer forintot kérnek havonta, de itt, kis túlzással, a határ a csillagos ég.

Kapcsolódó Cikkek