EUR: 330,80 Ft
CHF: 301,72 Ft
2019. december 06., péntek
Miklós

Külföld

Öngyilkos merénylő robbantott, többen meghaltak

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a kabuli legfelsőbb bíróság épületének közelében kedden, legalább 19 ember meghalt és 41 megsebesült – mondta el Vahidulláh Madzsróh afgán egészségügyi szóvivő.

Más egészségügyi források 20 halottról és 38 sebesültről tudnak.


A gyalogos támadó célpontjai szemtanúk szerint a délutáni órákban hazafelé tartó bírósági alkalmazottak lehettek. A merénylő a bíróság épületének egyik oldalajtajánál robbantott.

A helyszínre számos mentőkocsi érkezett, az áldozatok száma tovább emelkedhet.

Egyelőre senki sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de a kormányellenes tálibok több hasonló merényletet hajtottak végre a közelmúltban különféle kormányzati intézmények ellen a fővárosban és vidéken egyaránt. Január 10-én a lázadók által elkövetett kettős merényletben 38-an életüket vesztették és több mint 100-an megsebesültek a kabuli afgán parlament épületének közelében.

Kedden órákkal korábban egy út mentén elhelyezett robbanószerkezet végzett egy magas rangú afgán tisztségviselővel, a Hak-e-Szafed körzetet vezető Abdul Halikkal Faráh tartományban. A támadást szintén a tálibok követték el.

A kabuli merénylet mindössze egy nappal az afganisztáni konfliktus civil áldozatait összesítő ENSZ-jelentés nyilvánosságra hozatala után történt. A világszervezet ebben felhívta a figyelmet a szélsőségesek által elkövetett támadások számának növekedésére. Tavaly 16 merényletben 1514 civil vesztette életét vagy sebesült meg, ami 75 százalékos emelkedést jelent a 2015-ös adatokhoz képest. Az áldozatok háromnegyede kabuli volt.

Kapcsolódó Cikkek