2018. december 15., szombat
Valér

Belföld

Orbán Viktor: Fekete bárányból sikertörténetté váltunk

Rendkívül magabiztos, de számos további „csatát” előrevetítő évértékelő beszédet tartott Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület meghívására a Várkert Bazárban. A 19. évértékelőn a kormányfő az országra váró további kihívásokat is felvázolta.

– Most kell szerénynek lenni, mert most van mire – jelentette ki Orbán Viktor évértékelő beszédében, amelyre olyannyira sokan voltak kíváncsiak, hogy az előtérben felállított kivetítőkön is százak figyelték a kormányfőt, mert a teremben már nem fértek el. A miniszterelnök kijelentette: 2017 valóban a lázadás éve lesz, de a magyar kormány már 2010 óta elöl jár a lázadásban, hiszen egyebek mellett nem fogadta el Brüsszeltől, hogy nem lehet rezsicsökkentést végrehajtani, mégis megcsináltuk.


Fotó: Csudai Sándor

De Orbán Viktor szerint hiába vált Magyarország „fekete bárányból sikertörténetté”, számos feladat vár még ránk idén is. Ezek a feladatok egyértelműen annak a „harcnak” a részei, amely a miniszterelnök szerint Európában dúl: a liberális elit és a lázadó középosztály, az unionisták és a nemzetállami törekvések harcának.

– Brüsszel meg akarja tiltani a rezsicsökkentést. Az országok független energiapolitikája helyett központi szabályozást akarnak, amivel elvennék a tagállamok ármegállapítási jogát. A kérdés az, hogy megvédjük-e a rezsicsökkentést? – tette fel a kérdést Orbán, aki a migrációs szabályozást is fontos kérdésnek nevezte: – Hiába a véres valóság (terrortámadások a kontinensen – a szerk.) és az elborzasztó tények, a migránsok korlátlanul mozoghatnak Európában, amíg az ügyüket el nem bírálják. A 2017-es év kérdése az lesz, hogy őrizetbe vegyük és ott tartsuk-e őket, amíg jogerős döntés nem születik róluk.


A kormányfő a politikai hatalomgyakorlás kerékkötőinek nevezte a nemzetközi civilszervezeteket is. Sőt nevén nevezte Soros Györgyöt, akinek pénzéből „álcivilek” igyekeznek befolyásolni a magyar politikát.

– Soros György szervezetei azon dolgoznak, hogy százezerszám szállítsák Európába a migránsokat. Azon dolgoznak, hogy letérítsék a magyar országgyűlést és a magyar kormányt az emberek által kijelölt útról – jelentette ki Orbán Viktor.

Ráadásul a kormányfő figyelmeztetett arra a veszélyre is, hogy Brüsszel újabb és újabb gazdasági jogosítványokat akar magához venni a tagállamoktól.

– Már előfordult, hogy Brüsszel megakadályozta a magyar kormány radikális adócsökkentését. Adót emelni lehet, csökkenteni nem. Ezért az a kérdés, akarjuk-e, és ha igen, képesek leszünk-e nemzeti hatáskörben tartani az adópolitikát, szabadon dönthetnek-e adócsökkentésről a nemzetek – emelte ki a miniszterelnök, aki a munkahelyteremtő beruházásokat is félti a brüsszeli támadásoktól.

A Lokálnak Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője értékelte Orbán Viktor beszédét.

Lánczi Tamás: a miniszterelnök joggal volt magabiztos
Fotó: Mészáros Diána

– Azt gondolom, hogy egy joggal magabiztos miniszterelnök beszélt, aki az elmúlt időszakban az események előtt járt. Ennek aratja le most ő és egyben az ország is a politikai hasznát – mondta az elemző. Véleménye szerint a beszéd alapvetően három részre tagolódott. Az elsőben a nyugati világ problémáit említette, a másodikban az eredményes kormányzati lépésekről ejtett szót, míg a harmadikban a hosszú távú kihívásokról beszélt. Orbán Viktor, akit sokan ma Európa legjobb vezetőjének tartanak, hét évvel kormányzásának kezdete után az összes olyan területen, ahol eredményt akart elérni, sikeres volt. Olyan problémákra – például a migránskérdésre – is megoldást talált, amelyek nem szerepeltek az előzetes tervekben. Megtörtént a politikai ellenfelek kijelölése is, Brüsszel és a Soros Györgyhöz köthető szervezetek képében. Lánczi szerint azért ők, mert jelenleg elképesztően gyenge a magyar ellenzék. Még hozzátette: kicsivel több mint egy évvel a választások előtt ez egy kormányzati kampánybeszédre hasonlított.

Merész nyakkendőválasztás

A stílustanácsadó szerint Orbán Viktor idei évértékelőjén már a külsőségekben is önbizalmat sugárzott. A szokásos sötét öltöny és a fehér ing ezúttal sem maradt el, a kormányfő azonban most egy feltűnőbb színű nyakkendőt választott.

Schiffer: Magyarország és a miniszterelnök nyakkendőszínei erősödnek

– Azt is mondhatnám, hogy Magyarország erősödik, és a miniszterelnök nyakkendőszínei is erősödnek – mondta Schiffer a Lokálnak. – De a viccet félretéve, ez egy valóban bátor választás volt, nincs ezzel semmi gond.

Kapcsolódó Cikkek