EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Belföld Szolnok

Országos siker lett a szolnoki ötletből

Pontosan hét évvel ezelőtt, a Szigligeti Színházban megrendezett első Ádámok és Évák Ünnepén, a szolnoki diák színészek Madách Imrétől Az ember tragédiáját dolgozták fel. Ők akkor még nem tudták, hogy a magyar teátrumi élet egyik forradalmi újításának első fecskéi lettek.

Nem túlzás ezt a kijelentést tenni, hiszen ha egy vidéki létesítmény ötletét még az ország legtekintélyesebb színháza, a Nemzeti Színház is átveszi, akkor ott valamit nagyon eltaláltak a szervezők. Az elmúlt hónap végén jött össze 240 budapesti és főváros környéki középiskolás, hogy egy saját képükre formált XVIII. századi iskoladrámát adjanak elő. Hazánk legnagyobb városa mellett képviseltette magát még Szentendre és Szigetszentmiklós is. Azt már szeptemberben kisorsolták, hogy melyik csapat melyik drámát dolgozza fel, sőt még színházi mentorokat is kaptak. Ilyen volt többek között Tóth Auguszta, Rubold Ödön, Horváth Lajos Ottó és Nagy Mari is.


Minden úgy történik, ahogy egy igazi előadáson szokott (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

 

Természetesen 2010 óta a verseny bölcsőjében, a szolnoki Szigligeti Színházban sem állt meg az élet, minden évben megülik itt is az ünnepet. A témák között azóta szerepeltek már például ősi regék, mondák és Arany János balladái is, ebben az évben pedig különböző népek meséit tette magáévá a tizennégy alkalmi társulat. Voltak persze magyar történetek is, de megismerkedhetett a közönség kínai, svéd, finn, skót, vagy éppen olyan mesékkel is, amiket maguk a színjátszók írtak. Az idei megmérettetés zsűrijében sem akárkik ültek, ott volt Vidnyánszky Attila, a Nemzeti igazgatója, vagy Mezei Katalin írónő. Sajnos eredményekről nem tudunk beszámolni, mivel az Ádámok és Évák Ünnepe lapzártánk után ért véget.

Hazai szaktekintélyek értékelnek minden évben (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A verseny a szórakoztatás mellett egy „kultúrmissziót” is felvállalt, hiszen nem titkolt célja, hogy a fiatalokat jobban megismertesse a színházban folyó, olykor kicsit sem felhőtlen munkával, és a benne serénykedő emberekkel. Ezáltal a saját bőrükön tapasztalhatják meg a színészek életét, így pedig talán még jobban fognak tudni értékelni egy produkciót.


Az Ádámok és Évák Ünnepe tehát egy kiváló kezdeményezés, hogy a következő színházszerető generáció tagjai azok legyenek, akik már középiskolásként belekóstolhattak a „szakmába”.

Kapcsolódó Cikkek