2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Külföld

Oscar-díj: Ingyenes vetítésen debütál Aszgar Farhadi új filmje a gála napján

A London legnagyobb szabadtéri mozijává avanzsáló Trafalgar téren fog debütálni Aszgar Farhadi iráni rendezőnek a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra jelölt Az ügyfél című alkotása Nagy-Britanniában, mindössze pár órával azelőtt, hogy a rendező által bojkottált idei hollywoodi Oscar-gála elkezdődne.

A február 26-i vetítésen London polgármestere, Sadiq Khan és a brit filmipar számos jeles képviselője, mások mellett az Arany Pálma-díjas Mike Leigh is részt vesz. A szervezők szerint akár tízezer ember is összegyűlhet a brit főváros szívében rendezendő vetítésre – írta a The Guardian című brit napilap internetes oldala.


Az eseményt Khan szervezi, Lily Cole színésznő, Kate Wilson producer és Mark Donne filmrendező közreműködésével. A szervezők szándékosan az Oscar-gála idejére időzítették a rendezvényt, amelynek célja, hogy “megünnepeljék Londont mint kreatív központot és mint a nyitottság és a sokszínűség városát” a Brexit-népszavazás után.

A bejelentésre az után került sor, hogy számos színész és filmrendező, köztük Julie Christie, Kevin Macdonald, Keira Knightley, Ridley Scott és Terry Gilliam üzenetet írt Westminster hercegének, amelyben engedélyt kért a filmnek az amerikai nagykövetség épülete előtti levetítésére, ezzel tiltakozva a hét, többségében muszlim országra érvényes – azóta már felfüggesztett – ideiglenes amerikai beutazási tilalom ellen.


Az ügyfél című alkotás a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában esélyes az Oscar-díjra. Farhadi és a film főszerepét alakító Taraneh Alidoszti azonban nemrég bejelentette, hogy az amerikai beutazási rendelet miatt bojkottálják a gálát.

Farhadi, aki 2012-ben már diadalmaskodott a legjobb idegen nyelvű filmek mezőnyében a Nader és Simin – Egy elválás története című munkájával, akkor azt mondta, akkor sem vesz részt a februári gálán, ha vele kivételt tennének.

A rendező szerint a londoni vetítés a megosztottsággal és a szétválasztással szembeni egységet fogja szimbolizálni.

A rendezvény helyi idő szerint délután 16 óra 30 perckor fog kezdődni. A filmet a szigetország több más helyszínén is bemutatják aznap.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem jár rosszul a Brexittel Nagy-Britannia

  Nem jár rosszul a Brexittel Nagy-Britannia

  Boris Johnson elsöprő győzelme után szinte biztosra vehető, hogy a britek kilépnek az Európai Unióból (EU). A Brexitnek köszönhetően sok területen visszakaphatja az önállóságát Nagy-Britannia, a 2016-os népszavazást megelőző, gazdasági összeomlást vizionáló várakozások pedig várhatóan nem igazolódnak be – írta a XXI.

 • Sok kérdésben szövetséges Magyarország és Horvátország

  Sok kérdésben szövetséges Magyarország és Horvátország

  Magyarország és Horvátország sok stratégiai kérdésben szövetséges, sok fontos kihívást szinte azonosan ítél meg, jelentős kérdésekben egymásra vannak utalva és gazdasági együttműködésük is szoros – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

 • Íme Soros szervezeteinek legújabb akciója

  Íme Soros szervezeteinek legújabb akciója

  A napokban hívta fel egy amerikai internetes oldalon a magyar felmenőkkel rendelkező Ernest Istook újságíró arra a figyelmet, hogy Magyarországgal szemben a deep state, tehát a hálózati jelleggel működő duális háttérhatalom aktivizálódott az elmúlt időszakban. Ennek kapcsán a szerző felhívja arra a figyelmet, hogy Soros György hálózata egy politikai nyomásgyakorló csoportot hívott életre 2018 tavaszán Transatlantic Democracy Working Group (TDWG) néven, amely egyfajta munkacsoportként működik, és az Egyesült Államok volt kormánytisztviselői, nemzetbiztonsági és más illusztrisnak tekintett szakértők alkotják – írja a Századvég Alapítvány a közleményében.