2019. december 11., szerda
Árpád, Árpádina

Egyéb Ózd

Ózdi épület is versengett a Mies van der Rohe díjért

Az Európai Bizottság és a Fundiació Mies van der Rohe minden évben megrendezi a legnívósabb európai épületek versenyét. Magyarországról nyolc épületet jelöltek a díjra, ám egyik sem került a legjobb 40 közé.

Összesen 356 projekt szerepelt a versenyen, ahová a hazai építészszakma a 2015-ben MÉD-győztes Galya-kilátót, a 2016-ban MÉD-döntős CEU új épületét és az ózdi MaNDA projektet is benevezte. Az indulók többnyire kulturális és oktatási létesítményekkel indultak – tudtuk meg Csontos Györgyi építésztől az ózdi „Kultúrgyár” projekt tervezőjétől.


Fotó: Lokál
Képalá: Nemzetközi színtéren a “Kultúrgyár” projekt

Az első kört január végén zárta le a héttagú zsűri, amikor eldöntötték, melyik objektumok kerülnek a legjobb 40 listájára. Közülük kerül ki a zsűri által legszebbnek ítélt öt épület vagy épületegyüttes. A még versenyben lévő helyeket áprilisban sorra látogatják, május 26-án pedig Barcelonában eredményt hirdetnek. Az összdíjazás 60 ezer euró, ezt kétévente ítélik meg, a fő szempont pedig az építészet területén létrehozott kiválóságok elismerése, új technológiák és ötletek felkarolása.

Talán kérdéses lehet az objektív megítélésben az a tény, hogy a listát böngészve a héttagú zsűri országai közül mindegyik bekerült a középdöntőbe. Portugália, Anglia és Franciaország négy-négy építménnyel, Norvégia és Hollandia pedig három-három projekttel van még versenyben.

Ennek ellenére vitathatatlanul nagyon szép siker, hogy Ózd neve a „Kultúrgyár” révén felkerült Európa kortárs építészeti térképére.

Kapcsolódó Cikkek