2019. december 10., kedd
Judit

Aktuális

Példátlan a Fidesz népszerűsége

Minden idők egyik legmagasabb támogatottsági szintjét érte el mostanra a Fidesz–KDNP. A kormánypárt egy évvel a választások előtt jobb pozícióban van, mint az előző ciklus azonos időszakában.

Hatalmas fölénnyel vezeti a pártok népszerűségi listáját a Fidesz a Medián, illetve a Századvég Alapítvány felmérései szerint is. A Medián kutatása 60 százalékot mért a választani tudó biztos szavazók körében.


– Ebben a szűkebb merítésben jóval nagyobb a hibahatár, mint a teljes szavazókorú népesség esetében, mindenesetre a 60 százalék kimagasló ugyan, de nem abszolút rekord, hiszen például 2015 októberében 63 százalék választotta a Fideszt. Tavaly júniusban 56, szeptemberben 54, novemberben 53 százalék volt ez a szám – mondta a Lokálnak Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója, aki arra a kérdésünkre, hogy nemzetközi szinten mennyire kimagasló ez az eredmény, úgy fogalmazott: annyira eltérőek a pártrendszerek, hogy nem nagyon érdemes összehasonlítani, de a 60 százalék biztosan kimagaslónak mondható.

Hidvégi Áron, a Századvég Alapítvány közvélemény- és piackutatási igazgatója szerint nem is igazán az abszolút számok, hanem a tendenciák a sokatmondók.


– A kormánypártok stabilan vezetik a támogatottsági rangsort, a FideszKDNP egy évvel a választások előtt jobb pozícióban van, mint az előző ciklus azonos időszakában. 2013 februárjában 42 százalék volt a biztos szavazó pártválasztók körében mért támogatottsága, ez most 2017 februárjában 49 százalék. A baloldal pártok támogatottsága gyakorlatilag beragadt, és jellemzően nem a bizonytalanok közül, hanem egymástól vesznek el szavazókat. A Jobbik esetében látható csökkenés oka feltehetően a párt balra tolódása okozta identitásválság  mondta Hidvégi Áron.

Az igazgatótól azt is megtudtuk: nemzetközi szinten is figyelemre méltó, hogy egy második ciklusát töltő kormány ilyen stabil pozícióban van és támogatottsága nem erodálódott.

Kapcsolódó Cikkek

  • Drogozással és prostizással vádolnak ellenzékieket

    Drogozással és prostizással vádolnak ellenzékieket

    Az ellenzék Borkai Zsoltjának megnevezését ígéri az Angyal ügyvédje nevezetű blog, amely azzal állt elő, hogy január elsején két korrupt, kokainozó, fiatal örömlányokkal orgiázó ellenzéki politikus drog- és szexpartijairól rántja le a leplet, ha addig nem vonulnak vissza a közélettől.

  • EMMI: Kiszámítható lesz a színházak fenntartása

    EMMI: Kiszámítható lesz a színházak fenntartása

    Átlátható működési modellt,  kristálytiszta,  kiszámítható helyzetet és felelősségi viszonyokat  teremt a kulturális törvény a színházak fenntartásában – írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.