EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Extra

Prieger Zsolt: Idén megint más lesz az Anima Sound System

Az állandóan változó és kísérletező Anima Sound System 2017-ben is meglepő dolgokra készül. A hazai elektronikus zenei színtér meghatározó csapata több albumon és produkción dolgozik, miközben az alapember Prieger Zsolt ütős válogatásanyagot jelentetett meg eddigi munkáiból, amolyan életmű-válogatást.

Az 1993-ban alakult, és külföldön is többször sikerrel fellépő Anima Sound System alapítója a közelmúltban töltötte be 50. életévét, ebből az alkalomból Prieger 50 címmel a pályáját áttekintő, energikus album jelent meg a Ko Records kiadásában.


“Olyan válogatásanyagot akartam összehozni a kiadó kérésére, amelyen az Animával felvett dolgok mellett egyéb projektjeimben is turkálok. A kezdetektől érvényes volt, hogy az Animával tudom a leginkább megvalósítani mindenféle elhajlásomat és zenei gondolatomat, de számomra az Animán kívül is van élet, több projektben voltam benne előtte is. Ahogy öregszem, egyre inkább motivál, hogy kísérletezzem, új dolgokat próbáljak ki, ez a válogatás is erről szól” – mondta a zeneszerző az MTI-nek.

A Prieger 50 című lemezen a gazdag Anima-életmű néhány jól ismert darabja, például a Shalom, az Evening in Transylvania, a Csillagtalan vagy a Wonder S. Olbricht-remixe mellett szerepel első zenekara, a még a nyolcvanas években működött szombathelyi ÉV, a Németh Gergővel közös dubprojekt, a Dubcity Fanatikz vagy az őstörténettel és technóval foglalkozó Sword and Scythe egy-két dala, valamint olyan ínyencség, mint a Twin Peaks hangmérnöke, Kim Cascone által készített mix a We Strike című számra.


A lemezanyag záródarabjához, a Weöres Sándor Mi volnék? című versét megzenésítő Sebő Ferenc-munkához, a Sebő Együttes felvételéhez készített Prieger-remix videoklipjén az elmúlt hetekben Párizsban és Budapesten dolgozott feleségével. A kisfilmet a közeljövőben mutatják be.

“Már dolgozunk az új Anima-lemezen, amelyen számos vendégelőadó és producer fog szerepelni. A korábbiaknál keményebb, mégis érzékenyebb, pszichedelikusabb, a kísérleti technót előtérbe helyező, ugyanakkor a vizuálra nagy mértékben építő multimédiás anyagot tervezek több külföldi vendéggel. A munkacíme egyelőre Stockhausen Syndrome. Az egészet azzal tudnám jellemezni, hogy például az egyik közreműködő, Ferenczi Gyuri nemcsak a hangszórókból fog szólni a koncerteken, hanem a vásznon is megjelenik a színpadon. Az anyag legkésőbb nyáron megjelenik, valószínűleg nem lemezformátumban, és minden egyes számhoz lesz filmes megvalósítás, ami kiegészíti a zenét” – fejtette ki Prieger Zsolt.

Az Anima Sound System új zenekari felállása még alakulóban van. “A csapat alkotói szempontból kibővül, színpadi tekintetben viszont egyszerűsödik”. Az Anima nyáron valamennyi fontos fesztiválon fellép, ott lesz például a Szigeten és a Fishing On Orfűn.

“Meghívást kaptunk az őszi Café Budapest fesztiválra is, amelyen már egy másik anyagot mutatunk be. A rendezvény központi témája Izrael lesz, a terveim között egy prózai szövegeket, Gát János barátom héber verseit felhasználó mű szerepel. Lehet, hogy techno-oratórium lesz, de biblikus produkció is elképzelhető, és külföldi vendégekben, zenészekben és színészekben gondolkodom” – mesélte Prieger Zsolt az MTI-nek.

Az Anima Sound System 1993-ban alakult Szombathelyen, és Prieger Zsolt mellett Németh Gergely és Prieger Szabolcs játszotta a legfontosabb szerepet az évek során. A zenekar eddig tizenegy teljes stúdióalbumot készített. Állandóan változó stílusú produkcióik különlegességét elsősorban a játékosság, a zene színes szövete, a stílusok keveredése adja. Az Anima modern elektronikus tánczenét játszik, de a reggae és a dub, a hiphop és a pop, a hagyományos dalok és a zenei kísérletek, az erdélyi magyar és a zsidó népzene is jellemzi a csapatot, amelyhez rengeteg rádiós és klipsláger – például a ’68, a Tedd a napfényt be a számba!, a Csinálj gyereket! – fűződik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Visszatér a színpadra Demjén Ferenc

  Visszatér a színpadra Demjén Ferenc

  Egy év kényszerpihenő után december végi nagy koncertjén tér vissza a színpadra Demjén Ferenc. A 72 éves énekes napról-napra jobban van, a mozgás sem jelent neki gondot, és az elmúlt hónapok történéseire is tisztán emlékszik.

 • Megegyezett L.L. Junior és Csilla

  Megegyezett L.L. Junior és Csilla

  L.L. Junior tegnap közleménybe tudatta a nyilvánossággal, sikerült megegyezniük volt párjával kisfiúk, a hatéves Lacika felügyeletéről.

 • Lefestette magát Gelencsér Timi

  Lefestette magát Gelencsér Timi

  Új szerepben próbálhatta ki magát a TV2 Catch versenyzője, Gelencsér Tímea. A 2016-os Miss World Hungary győztese Borbás Edina legújabb könyvének, A Szeráj borítóján látható a főhősnő, Szófia szerepébe.