EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Belföld

Orbán: Putyin megígérte, mindenképpen lesz gáz!

Budapestre érkezett csütörtökön, kora délután Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök látogatása része a magyar-orosz legfelső szintű évenkénti tárgyalássorozatnak. A Lokál.hu oldalán percről percre beszámoltunk az orosz államfő budapesti látogatásáról.

18:36


Putyin elnök konvoja így hagyta el az Országházat és indult el Ferihegy felé.

IMG_1766

Fotó: Csudai Sándor

17:06


Információink szerint Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, az Oroszországi Föderáció elnöke a tervek szerint 20 óra magasságában hagyja el Magyarországot.

16:41

Véget ért Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor sajtótájékoztatója

Budapest, 2017. február 2. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után a Parlament Vadásztermében 2017. február 2-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után a Parlament Vadásztermében
/Fotó: MTI – Szigetváry Zsolt

16:38

A Fidesz szerint Magyarország eminens gazdasági és politikai érdeke, hogy kiegyensúlyozott és jó viszonyra törekedjen Oroszországgal.  Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön, Budapesten adott sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott, a kormánypárt sikeresnek és eredményesnek ítéli az Orbán-Putyin találkozót. “Nagy örömünkre szolgál, hogy az orosz elnök ismét Magyarországra látogatott” – mondta, hozzátéve, Magyarországnak nehezen elképzelhető a gazdasági siker anélkül, hogy ne ápolna eredményes és kiegyensúlyozott viszonyt minden nagyhatalmi szereplővel, köztük Oroszországgal. Kiemelte, Magyarországnak több gazdasági szempontból is fontos volt a csütörtöki találkozó sikeressége, így például az energetika és a magyar agrárkivitel területén.

16:35

A kormányfő az orosz elnökkel folytatott tárgyalását követően a paksi atomerőmű bővítéséről elmondta: a két ország közötti nukleáris együttműködés akadályainak nagy részét sikerült elhárítani. Hangot adott azon meggyőződésének, hogy a megállapodások megfelelnek az Európai Unió elvárásainak, amely a fennmaradt egyetlen nyitott kérdésről hamarosan döntést hoz. Az idén már a paksi bővítés előkészítő munkálatai is megkezdődhetnek, jövőre pedig a tényleges kivitelezés is elindulhat – közölte Orbán Viktor.

16:31

Vlagyimir Putyin elmondta, hogy a gazdasági együttműködés elsődleges figyelmet kapott a megbeszéléseken, és nagy figyelmet szenteltek a két új paksi atomerőmű-blokk építésének. A 12 milliárd euró értékű beruházás tízezer új munkahelyet teremt – mondta az orosz elnök. Beszélt arról is, hogy a megbeszéléseken kidolgozták a kölcsönös áruforgalom és a befektetések erősítésének lehetőségeit is.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után a Parlament Vadásztermében /Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után a Parlament Vadásztermében /Fotó: MTI – Szigetváry Zsolt

16:25

A kormányfő a közös sajtótájékoztatón ezt áttörésnek ítélte a külkereskedelem szempontjából. Orbán Viktor úgy fogalmazott, “az elmúlt évek kockázatot is vállaló, odaadó munkájának eredményeképpen az orosz-magyar kapcsolatokból mindent megmentettünk és megvédtünk, ami lehetséges volt, és jó kiindulópontot foglaltunk el ahhoz, hogy amikor a világ visszatér az együttműködés logikájához”, akkor a magyar gazdaság jó pozícióból induljon el az orosz piacokon.

16:20

A magyar kormányfő az orosz elnökkel folytatott megbeszélését követően elmondta: a két országnak nehéz nemzetközi környezetben kell együttműködnie, mert, mint fogalmazott, Európa nyugati felén erőteljes orosz ellenes politika vált divatossá.  Utalva az Oroszországgal szembeni embargóra, közölte: az mindkét országnak komoly veszteséget okozott, Magyarországnak 6,5 milliárd dollárnyi kára keletkezett.  Hangsúlyozta, hogy a nem gazdasági jellegű problémák nem kezelhetők gazdasági úton, nem helyes más konfliktus átvitele a gazdaság területére.

16:10

Élő közvetítés – Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatója

16:09

A két államfő ismerteti megbeszélésük eredményét.

15:35

Csúszik a sajtótájékoztató. Azt még nem lehet tudni, pontosan mikor kezdődik az esemény.

15:20

A látogatáson gazdasági, energetikai és kulturális kérdésekről lesz szó. A program része egy szűkkörű találkozó, majd plenáris megbeszélést tartanak, amit nemzetközi sajtótájékoztató követ.

Budapest, 2017. február 2. Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Parlamentben 2017. február 2-án. (MTI/AP pool/Szputnyik/Kreml/Alekszej Druzsinyin)

(MTI/AP pool/Szputnyik/Kreml/Alekszej Druzsinyin)

14:51

Várakozunk. Itt lesz Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatója.

Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

14:37

Orbán Viktor köszöntötte Vlagyimir Putyint.

14:20

Ismét járnak a BKK járatai. A rendőrség feloldotta az ideiglenes zárásokat, ismét járnak az 1-es, 4-es és 6-os villamosok.

14:14

Itt megnézheti Putyin érkezéséről készült videót!

14:07

Megérkeztek a Parlament elé

14:01

Elindult a konvoj, amivel az orosz államfőt és kíséretét szállítják.

IMG_9701

Fotó: Mészáros Dia

13:52

Katonai sorfal Putyin gépe előtt

Budapest, 2017. február 2. Vlagyimir Putyin orosz elnök repülőgépe Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren 2017. február 2-án. MTI Fotó: Kovács Tamás


MTI Fotó: Kovács Tamás

13:45

Az ország két vezetője a bilaterális gazdasági és kereskedelmi egyezményekről fognak tárgyalni a Kremlin közlése szerint, Jurij Ushakov orosz elnöki asszisztensi szerint pedig a magyar-orosz gázvásárlás kérdését is megvitatják. A tervek egy új projektről szólnak, miszerint Magyarország az Északi Áramlatba is bekapcsolódna, ezen felül pedig Törökország és a Balkán felől, délről is érkezne gáz hazánkba – írja az orosz RT cikke nyomán a 888.hu.

13:42

Különleges biztonsági intézkedések mellett szállítják Budapesten Vlagyimir Putyint.

13:32

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Liszt Ferenc-repülőtéren.

Budapest, 2017. február 2. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt (b) a Liszt Ferenc-repülőtéren 2017. február 2-án. MTI Fotó: Kovács Tamás


MTI Fotó: Kovács Tamás

13:23

Így érkezett meg az orosz államfő a Liszt Ferenc repülőtérre.

13:18

A BKK közleményben tudatta, hogy hatósági zárás miatt a 4-es, 6-os villamos az Oktogon és a Blaha Lujza tér között nem közlekedik. Az 1-es villamos Zugló vasútállomás és Vágány utca/Róbert Károly körút között nem közlekedik.

13:16

Az orosz államfőt és delegációját Szijjártó Péter fogadja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – közölte az M1 tudósítója.

13:15

Megérkezett Budapestre Vlagyimir Putyin, az orosz elnök gépe csütörtök kora délután szállt le a Liszt Ferenc-repülőtéren. A látogatás része a legfelső szintű, évenkénti magyar-orosz tárgyalássorozatnak.

13:09

Landolt Vlagyimir Putyin gépe.

Budapest, 2017. február 2. Vlagyimir Putyin orosz elnök repülőgépe landol Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren 2017. február 2-án. MTI Fotó: Kovács Tamás


Vlagyimir Putyin orosz elnök repülőgépe landol Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren 2017. február 2-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

13:07

Rendőr sorfal a Bajcsy Zsilinszky utcánál.

Fotó: Origo

Fotó: Origo

12:57

Repülőgépe a legmodernebb rakétaelhárító rendszerrel van felszerelve. Autója pedig kilőtt kerekekkel is képes megtenni további 200 km-t. A neki felszolgált menüt vegyészek elemzik. Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin a világ egyik legszigorúbban védett politikusa.

12:53

A Flightradar24 adatai szerint Putyin gépe most lépte át a szlovák légteret.

12:21

A Parlament előtt már szerda óta nagy a nyüzsgés, a Kossuth tér közelébe senkit nem engednek. Mindenhol rendőrök és a terrorelhárítás emberei biztosítják a környéket.

12:20

Itt zárják le az utakat

12:16

Biztonsági őrök segítik a tájékozódást a Hősök terén, miután nem jár az M1-es metró, azaz a Kisföldalatti.

12:06

A Vlagyimir Putyint szállító gép háromnegyed egy és negyed kettő között várható – adta hírül Lantos Csaba, az M1 hírcsatorna tudósítója.

12:02

A Flightradar24 adatai szerint Putyin első gépe a moszkvai Vnukovo repülőtérről, és Fehéroroszország, Lengyelország, valamint Szlovákia fölött elhaladva érkezett Budapestre.

Putyin gépe /Fotó: Flightradar24

Putyin gépe /Fotó: Flightradar24

11:59

Ilyen géppel utazik az orosz államfő.

11:55

Mint arról beszámoltunk három gép szállt fel Moszkvában, amin az orosz elnök és kísérete érkezik Budapestre. Az Origo információi szerint az egyik gép már leszállt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi tájékoztatása szerint a látogatáson gazdasági, energetikai és kulturális kérdésekről lesz szó. A program része egy szűkkörű találkozó, majd plenáris megbeszélést tartanak, amit nemzetközi sajtótájékoztató követ.

A magyar külügyminiszter szerdán a látogatás utolsó részleteiről egyeztetett Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszterrel, a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság társelnökével, tárgyalt továbbá a Roszatom vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval, majd Szergej Lavrov külügyminiszterrel. Csütörtök délelőtt Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszterrel tárgyal Szijjártó Péter.

Vlagyimir Putyin legutóbb 2015. február 17-én tett munkalátogatást Budapesten, és az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalásain megállapodás született a hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződéssel kapcsolatos kérdések megoldásáról.

A magyar kormányfő és az orosz elnök legutóbbi találkozójára 2016. február 17-én került sor az oroszországi Novo-Ogarjovóban, a találkozón 2019 végéig meghosszabbították az orosz földgáz magyarországi szállításáról szóló hosszú távú szerződéseket.

Vlagyimir Putyin delegációjának közlekedése miatt ideiglenes forgalomkorlátozás van csütörtök éjfélig Budapest több kerületében. A korlátozások az V., a VI., a XIV. és a XV. kerületet érintik. Változások lesznek több BKK-járat menetrendjében: napközben például nem jár majd a kisföldalatti, és időszakosan a reptéri busz nem jut majd el a repülőtérre.

Kapcsolódó Cikkek