EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 14., szombat
Szilárda

Egyéb Eger

Rádiósan sportos a kápolnai jegyző

Talán az egyik legérdekesebb tevékenységre sikerült fényt deríteni, amikor Gulyás Imrével, Kápolna község jegyzőjével beszélgettünk a napokban. No, nem a jegyzőség kapcsán, hanem amit Imre mellette művel, azt bizony tágra nyílt szemmel hallgattuk.

Az Egri Városi Rádióklub tagjai igen összetartó csapatot alkotnak, akiknek a Legányi úton van a közös „hadiszállásuk”, ahonnan egymással versenyezve lépnek kapcsolatba messzi földlakókkal, a világ más részein élő rádióamatőrökkel. Mint kiderült, nem „kiskanalas” téma ez, hiszen immár bejegyzésre váró sportegyesület is a rádióklub, és Gulyás Imre részt vesz a különböző hazai és nemzetközi versenyeken is, amelyeken természetesen az a tét, ki hány kapcsolatot tud létesíteni saját frekvenciáján keresztül a rádiós társakkal. Imre elmesélte, hogy a társak nagy része maga is műszaki szakember, aki saját újításokat, technikai fejlesztéseket talál ki, hogy tökéletesítse a kapcsolatteremtés hatékonyságát.


Most biztosan sokaknak eszébe jut a Kapcsolat című, Jodie Foster főszereplésével készült film, amelyben rádiófrekvenciás eléréssel próbálták bizonyítani, hogy nem vagyunk egyedül a világegyetemben. Azt nem tudni, Gulyás Imréék fogtak-e már be földöntúli hangokat, de azt elárulta, hogy legutóbb egy japán és egy amerikai amatőr rádióssal beszélt ezzel a kezdetleges, ám folyamatosan fejlődő technikával.

Nemzetközi versenyeket mérik össze tudásukat


Gulyás Imre, Kápolna jegyzője, a rádióamatőr díjakkal

Gulyás Imre, Kápolna jegyzője, a rádióamatőr-díjakkal

– Ma már sokan nem értik ezt, hiszen ott a Skype, a chat és számos videós kapcsolat, amelyen keresztül szinte tökéletes az elérés. Viszont a rádióversenyzés olyan dolog, amit, ha belekóstol valaki, pont azért szeret meg, mert egy összetett, nagy koncentrációt igénylő, érdekes tevékenység. Én 1973-ban ismerkedtem meg vele, amikor az iskolában elkezdtem rádiós szakkörbe járni. Ott először morzézni tanultunk meg, és annak ellenére hamar behoztam a lemaradásomat, hogy a műszaki dolgokhoz a mai napig nincs nagy affinitásom. Ide viszont inkább képesség kell. Szoktam mondani, hogy nem tudom, mitől működik, csak működjön – mesélte Imre, mi meg tátottuk a szánkat.

Igen összetett a rádióamatőrök munkája

Ahol Gulyás Imre mozog, az a rövidhullámú rádiózás, frekvenciaszegmens-függő, hogy ki hol versenyzik, de mindenkinek be kell tartania a frekvenciatartományt, ami neki ki van adva, hogy ne zavarja olyan nagyobb rádiók adását, mint például a Rádió Egeré. Vannak, akik a túrázást kötik össze az amatőr rádiózással, és úgynevezett telepes rádiókat visznek magukkal, majd egy-egy hegycsúcsról forgalmaznak néhány órát. Szóval, igen összetett dolog a rádióamatőrség.

Világversenyeket is rendeznek ebben a meglepő sportágban, 2014-ben Gulyás Imre világbajnoki második helyezett volt, egy nagyon sikeres községi rádióamatőr jegyzővel találkoztunk tehát, akinek a Magyar Rádióamatőr Szövetség életműdíjjal is elismerte munkáját és eredményeit.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vadvilág a Kárpát utcában

  Vadvilág a Kárpát utcában

  Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

 • Kiszabadult a Mikulás!

  Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.