2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Egyéb Sopron

Rajnai Csaba és Finnország

A Liszt Ferenc Hangversenybérlet Észak és Dél című nagyszabású koncertjére érkezett vendégművészként Rajnai Csaba. A soproni származású zenész jelenleg Finnországban él, de rendszeresen hazajár szeretett szülővárosába.

– Sopronba mindig nagyon szívesen jövök játszani, rengeteg zenész ismerősöm él itt. Amúgy is örömmel utazok ide, mert régi soproni vagyok. Voltunk már húsvétkor a családdal csokitojást keresgélni a Lőverekben vagy nyáron bejártuk a vidéket. Remek hely! – kezdte Rajnai Csaba. A klarinétművész feleségével és két gyermekével rendszeresen meglátogatja szülővárosát. Szeretik Sopront, csatangolni a régi utcákon, mert azt a hangulatot, ami fogadja őket, máshol  nem lehet érezni – legalábbis Csaba így gondolja.


– Több mint huszonöt éve élek Finnországban, Kouvola városában. Amikor a Győri Zeneművészeti Főiskolát végeztem, el kellett gondolkodni, hogyan is tovább. Mivel akkoriban Magyarországon kevesebb lehetőség adódott, ezért Európában is kénytelen voltam körülnézni, és Finnországra esett a választásom, ahol már akkor több magyar zenész dolgozott. Az egyik volt tanárom segített a papírmunkákban, és már csak a felvételin kellett megfelelnem – mesélte Csaba.

Szívesen tért vissza a Liszt Központba, ahonnan indult karrierje
Fotó: Kóczán Bálint

– 1991-ben izgalmas volt országot váltani, mert finnül nem tudtam, és egy teljesen idegen országba kerültem. Egy év után nyertem próbajátékot, így már nem kellett „utcazenélni”, de nem riadtam vissza semmilyen feladattól. Dolgoztam bébiszitterként, segítettem költözésben, minden olyan munkát elvállaltam, amivel előreléphettem és finanszírozhattam a tanulmányaimat – emlékezett vissza Rajnai Csaba, aki jelenleg Kouvola város zenekarában dolgozik, illetve két város önkormányzata által működtetett együttes szólamvezetője. – Egy 31 tagú szimfonikus zenekarról beszélhetünk. Örömmel mondhatom, hogy a munkahelyemen megbecsülésnek örvendek. Kellemesen alkothatunk, folyamatosan nemzetközi hírű karmesterekkel, szólistákkal dolgozunk együtt, és még szólóban is felléphetek – fejtette ki Csaba, hozzátéve, hogy  jelenlegi zenekari társai is sokféle nemzetet képviselnek.


Rajnai Csaba 25 évvel ezelőtt került ki Finnországba
Fotó: Rajnai

– Finnországban talán az egyik legfontosabb, hogy rendkívül egyszerűen működnek a hivatali ügyek. Nem kell mindenféle papírt magaddal cipelni, hogy elintézz valamit. Elég egy jogosítvány, megmondod a személyi számodat, és azonnal megjelenik az összes információ – mesélte mosolyogva a klarinétművész.
A finn emberekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy nagyon szeretik a magyarokat. – A utóbbi években szomorúan tapasztaltam, hogy odahaza talán már nem tartják annyira tiszteletben a finn–magyar barátságot. Mindegy, hogy rokonok vagyunk-e vagy féltestvérek, Európában van egy ország, ahol bennünket, magyarokat nagyon szeretnek. És ez Finnország. Inkább ezzel kellene foglalkozni, mintsem azzal, hogy megkeressük azt a pár szót, ami a nyelvünkben rokonság, vagy genetikai dolgokat után kutatunk. Itt a magyaroknak nagyon jó hírük van. Körülbelül ezren élünk kint, és általában semmiféle gond nem szokott lenni. Szépen megtanulják a magyarok a finn nyelvet, és szépen dolgoznak.

Rajnai Csaba 1991-ben került ki Finnországba. Ott tanulta meg a nyelvet és alapított családot.

Csaba végül a koncertről és a Liszt Központhoz kötődő régi élményeiről mesélt. – Emlékezetesre sikeredett az Észak és Dél koncert. Jó kapcsolatot ápolok a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekarral. Zeneiskolásként és konzisként is sokat játszottam a Lisztben, pont abban a teremben, ahol most felléptünk. Fel voltam tüzelve és borzasztó szívesen jöttem. Örülök, hogy összejött – zárta a soproni tehetség. Csaba finn feleségével és gyermekeivel várhatóan tavasszal és nyáron is meglógnak pár hétre és ismét visszajönnek Sopronba töltekezni.

A soproni származású klarinétművész jelenleg a finn Kymi Sinfonietta zenekar szólamvezetőjeként dolgozik.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.

  • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
    Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.