EUR: 329,43 Ft
CHF: 299,36 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Külföld

Román Btk.-módosítás: a kormány hatálytalanítja vitatott sürgősségi rendeletét

A román kormány hatálytalanítani fogja vasárnap korábbi sürgősségi rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosította – jelentette be Sorin Grindeanu miniszterelnök szombaton, a rendelet elleni országos tüntetéssorozat ötödik napján.

Döntését az ország megosztottságával indokolta, amelyet – mint mondta – el akar kerülni.


Grindeanu később megjegyezte: azért használta a “hatálytalanítás” kifejezést, mert Klaus Iohannis államfő ezt kérte tőle. Hozzátette, még keresik a megfelelő jogi megoldást – “legyen az hatálytalanítás vagy elnapolás” – arra, hogy a vitatott kormányrendelet ne lépjen hatályba.

A szociálliberális román kormány sürgősséggel elfogadott, a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást módosító rendelete miatt tiltakoznak tüntetők a bukaresti kormányépület előtt 2017. február 4-én. A feliratok a rendelet visszavonását és hatálytalanítását követelik. A tüntetők szerint a rendelet a korrupt politikusokat védi. (MTI/AP/Darko Bandic)

A miniszterelnök hangoztatta: annak érdekében, hogy a Btk. alkotmányellenesnek bizonyult cikkelyeit mégis kijavítsák, konzultációt kezd a pártokkal, és a kormány módosító javaslatait törvénytervezet formájában terjesztik a parlament elé.


Rámutatott: minden olyan törvénycikkelyt, amelyet hatálytalanítottak a korábbi alkotmánybírósági döntések, ki kell javítani, mert a taláros testület döntései kötelezőek.

Sorin Grindeanu azt állította: nem sikerült jól elmagyarázni a kormány szándékait, és ez szerinte sok félreértéshez, félremagyarázáshoz vezetett. Ennek következményeit Florin Iordache igazságügyi miniszternek kell vállalnia – tette hozzá.

Kiemelte, hogy folytatni kívánja a PSD decemberben megszavazott kormányprogramjának életbe léptetését. Ezzel kimondatlanul is elhárította azokat a találgatásokat, hogy le akarna mondani az egy hónapja beiktatott kormány éléről.

A szociálliberális román kormánypárt (PSD) vezetőit rabruhában ábrázoló gúnyfigurákkal tüntetnek a kormány sürgősséggel elfogadott, a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást módosító rendelete miatt a bukaresti kormányépület előtt 2017. február 3-án. Hatodik tnapja tartanak a tiltakozások a fővárosban, a tüntetők szerint a rendelet a korrupt politikusokat védi. (MTI/EPA/Robert Ghement)

A miniszterelnök bejelentésének idején több mint százezer ember tüntetett a kormány székháza előtt.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői szombaton adták első jelét a meghátrálásnak, amelyet azonban azzal magyaráztak, hogy meg akarják előzni a “megalázott PSD-szavazók” ellentüntetését, a két tábor közti konfrontációt.

Romániában az utóbbi két évtized legnagyobb tiltakozó mozgalmát váltotta ki az, hogy a szociálliberális kormány a legfelső bírói tanács véleményezése nélkül kedd este a kormányülés napirendjén nem szereplő sürgősségi rendelettel módosította a büntetőjogot. Az ország nagyvárosaiban estéről estére százezrek tüntetnek az intézkedés ellen, amelynek valódi célja szerintük az, hogy megmentse a korrupt politikusokat a felelősségre vonástól.

Kapcsolódó Cikkek