EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Belföld Ózd

Romokban a Rombauer Rom Színpad

A tulajdonos Ózdi Ipari Park Kft. ügyvezetőjének és Ózd város polgármesterének tárgyalása eredménytelenül zárult a romszínpadnak nevezett, az Ózdi Jazzparádéknak helyet adó acélműi csarnokrészlet sorsáról. Az acélszerkezet mementóul szolgál az utókornak az egykori Martin-kemencés acélgyártásról.

1958–60 között épült az acélműi öntőcsarnok, amelynek megmaradt részletét Rombauer Rom Színpaddá keresztelték, és néhány rendezvényt már tartottak is benne. Az Ózdi Ipari Park Kft. (ÓIP) 2002-ben a Foglalkoztatási Kft.-től vásárolta meg a csarnokrészt, amely az amortizáció miatt azóta életveszélyessé vált. Információnk szerint a  tulajdonos egyelőre kivár a bontással, illetve felajánlotta a városnak az ócskavasárban történő értékesítést. Janiczak Dávid tárgyalt erről Földi Jenő ügyvezetővel, majd a közösségi oldalán közzétette, hogy az ÓIP 70 millió forintért adná a csarnokrészt, a felújítása pedig további 30 millióba kerülne, amire a városnak nincs pénze. Ózd fiatal polgármestere ezek után továbbpasszolta a labdát az országgyűlési képviselőnek, akitől azt várja, hogy a kormány adjon pénzt Ózdnak a kivásárlásra. Mindeközben a február 1-jei képviselő-testületi ülésen arról beszélt, hogy az önkormányzatnak van egymilliárd forint tartaléka.


Utóbbit emlegette fel Riz Gábor, amikor bekapcsolódott a Facebookon zajló vitába. A képviselő csodálkozásának adott hangot, hogy a kiváló gazdálkodásáról folyamatosan ódákat zengő Janiczak tőle várja a megoldást. Hozzátette, a költségvetési tartalék 5-8 százalékából lebonyolítható üzlet megkötése előtt nem lát akadályt, ha pedig a Rombauer Rom Színpad a város tulajdonába kerül, ő segít a tartalommal való megtöltésében, ahogyan azt az Ózdi Jazzparádék kapcsán is megtette. A csarnokrész ugyanis egy kuriózum, amely vonzza a látogatókat. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években közel négymilliárd forintot biztosított a kormány a MaNDA, a skanzen és a múzeum turisztikai attrakcióvá történő átalakítására, amely kategóriába tartozik a csarnokrész is. Kérdésként felvetette: tényleg akar turisztikai fejlesztéseket a jelenlegi önkormányzat, vagy ez is csak választási szlogen volt Janiczak részéről?

Dancsok Tamás vállalkozó tette közzé a Facebookon az alaphírt, amelyet tízezernél többen olvastak és több százan lájkoltak, illetve kommenteltek. Szerinte a kivásárlást mintegy 45 millióból, a felújítást pedig 5-7 millióból lehet megoldani.


Fotó: Lokál
Képalá: A romos csarnokból A MaNDA területére szorult ki a jazz fesztivál

Hiteles hírforrásból arról értesültünk, hogy 1200 tonnát nyom a vasanyag, amelynek kilónkénti ára jelenleg 52 forint, így 62 millió 400 forintot ér. Az ócskavas bármikor értékesíthető, tehát a csarnok megvásárlása felér egy befektetéssel. Azt is megtudtuk, hogy a tulajdonosnak nincs szerződése a bontásra, amiből arra lehet következtetni, még várnak a város vezetésének végleges döntésére.

Fotó: Lokál
Képalá: Nem becsüli a múltat a város mostani önkormányzata?

A közösségi oldalon többen megkérdezték: miért hallgatta el eddig ezt a hírt Janiczak polgármester?

Címkék

Kapcsolódó Cikkek