2019. december 10., kedd
Judit

Egyéb Székesfehérvár

Semmit sem érnek az újévi fogadalmak?

Mik az újévi fogadalmak, és egyáltalán mire jók? Kinek mit jelent, hogy javítunk a kapcsolatainkon, a párkapcsolatunkon, kibékülünk a gyermekünkkel, jobban rendszerezzük a dolgainkat, több időt töltünk a családunkkal? Mik a jó célok, és hogyan tudjuk őket megfelelően betartani, teljesíteni? Ezekre a kérdésekre keresték a választ január utolsó hétvégéjén a Nemekből Igenek Klub vendégei.

Egey Tímea pszichológus, Csitáry-Hock Tamás író és Somogyi Brigitta művészetterapeuta szerint „általában jól belevágunk a közepébe”, „szeretnénk a változást, de nem történik semmi”, és az idézőjelek nem véletlenek – a változás ugyanis egy hosszú, tudatos folyamat, ami kitartást igényel, a valódi motiváció pedig átgondolt és szintén hosszú ideig tart.


Egey Tímea szerint nem számítanak a dátumok, ha elég erős a motiváció. Ma kell lépni – kilépni rossz helyzetekből, megváltoztatni az életünket. A pszichológus kiemelte: a fogadalmaknak és a konkrét időpontoknak azért nincs mindig nagy jelentőségük, mert az emberek otthonról hozott mintákat követnek, s túlnyomó többségük negatív párbeszédekkel tölti napjainak nagy részét.

Csitáry-Hock Tamás ezzel szemben úgy vélte, hogy a dátumok igenis fontosak lehetnek. A változáshoz vezető út ugyanis nem az ajtón túl kezdődik, hanem az első lépéssel, a konkrét időpontok pedig a komfortzónából történő kilépés fontos sarok-, illetve mérföldkövei lehetnek.


Somogyi Brigitta, a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ tanácsadója az értelmi (IQ) helyett az érzelmi (EQ) intelligencia fontosságát emelte ki. A Phrenos Művészetterápiás Műhely egyik alapítójaként is ismert szakember szerint a gyermekeket többet kellene dicsérni, és mindenkinek képessége szerint értékelve örülni az apró sikereknek. – Nem jónak, hanem elég jónak kell lenni – fogalmazott.

Kapcsolódó Cikkek