EUR: 312,85 Ft
CHF: 275,88 Ft
2019. március 20., szerda
Klaudia,

Extra

Sírtak a gyerekek – önző tanár ihlette az Oscar esélyes magyar filmet

A Mindenki című rövidfilm rendezője, Deák Kristóf bevallotta, hogy egykori tanára is ihlette az Oscar-díjra esélyes filmet. Az oktató folyamatosan szembesítette a diákokat azzal, hogy semmire sem mennének, ha ő nem lenne. A szülőkkel azonban jófej volt, ezért senki nem értette, hogy egyes gyerekek miért mennek haza sírva.
A Saul fia tavalyi sikere után idén egy rövidfilm, Deák Kristóf Mindenkije van az aranyszoborra esélyes alkotások ötös listáján. Hétfő hajnalban pedig kiderül, hogy ünnepelhetünk-e újabb magyar filmet az Oscar-díjátadó után. A filmet az NMHH Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatta. A díjátadó magyar idő szerint február 27-én hajnalban lesz, 00.50-től közvetíti a Duna Televízió. Február 26-án vasárnap 21.05-kor pedig az érdeklődök meg is nézhetik a filmet a Dunán. A 25 perces alkotás 1991-ben játszódik, ahol a 10 éves Zsófi új iskolába kerül. A kislány bekerül az iskola híres kórusába, és összebarátkozik Lizával, aki a legnépszerűbb lány az osztályban. Még nem is sejti, hogy hamarosan Lizával együtt kell szembeszállniuk a kórusvezető Erika nénivel, aki nem olyan kedves, mint amilyennek elsőre látszik.

A Médiatanács blogoldalán egy interjút is olvashatunk Deák Kristóffal. A fiatal rendező elárulta, hogy neki is volt egy olyan tanára, aki minden versenyeredményt a magáénak akarta betudni.


Deák Kristóf rendező
MTI Fotó: Kallos Bea

“Folyamatosan szembesített is bennünket azzal, hogy mi semmire nem mennénk, ha ő nem lenne. Ugyanakkor a szülőkkel nagyon jófej volt, és senki nem értette, miért mennek haza sírva egyesek tőle. Én azt gondolom, hogy ő jól marketingelte magát, közben viszont nem vett tekintetbe minket. Nem hiszem, hogy tudatosult benne mindig, hogy nekünk ez nem jó. Önző volt és a saját sikereire koncentrált. Az empátiát ugyanakkor nagyon fontosnak tartom, tudni kell, meg kell érezni, hogy mi a jó a gyerekeknek. Én jó tanuló voltam és sokat dicsértek, de így is volt olyan, hogy összetörték az önbizalmamat. A konkrét mondat, hogy nem vagy elég jó, az eredeti történetből jön. A forgatókönyvet ugyanis egy angliai svéd lakótársam valós története inspirálta, akivel ez megtörtént az életében. Megmutattam neki az elkészült forgatókönyvet, amelyben sokkal finomabban volt megfogalmazva ez a rész, de ő azt mondta, hogy ez nem így volt, hanem kerek perec azt mondta neki a tanár, hogy nem elég jó, nem volt köntörfalazás. És ezt olyan erősnek éreztem, hogy végül ez került a filmbe” – mondta Deák Kristóf, aki szerényen nyilatkozott az Oscar esélyekről is.
“Rendkívül kiegyenlített a mezőny, dán, svájci, francia filmek a vetélytársak, nehéz érezni, én például egyáltalán nem érzem, mik az esélyek. Mindegyik film nagyon aktuális és jó, nem szabad hinni a guruknak, akik tudni vélik, hogy ki lesz a nyertes. Sokan egyébként a második helyre tesznek minket, de annyira változékony itt minden, hogy az utolsó pillanatban fog kiderülni, amikor a borítékot kinyitják, hogy ki kapja meg a díjat” – tette hozzá a rendező, aki következő filmjéről is mesélt.
“Tavasszal szeretnénk elkezdeni a forgatását, szintén a Magyar Média Mecenatúra programban nyertünk hozzá támogatást. Az a címe, hogy A legjobb játék, és arról az anomáliáról szól, hogy mi hozzuk létre a gépeket, de azok közben elveszik a munkánkat. Foglalkoztatnak a gépek, a technológia és az ember kapcsolata, ezért fogalmazódott meg bennem az ötlet”

Kapcsolódó Cikkek

 • Tóth Andi kiosztott pár pofont

  Tóth Andi kiosztott pár pofont

  Tóth Andi fontosnak tartja, hogy meg tudja védeni magát, ezért bokszolni kezdett. Az énekesnő mindig is kemény csajnak tartotta magát, és a Lokálnak elárulta, korábban előfordult, hogy kiosztott pár pofont, ha az osztálytársai bántották.

 • Karthago – 40 éves jubileumi koncert

  Karthago – 40 éves jubileumi koncert

  A Karthago együttes ma Magyarországon, sőt Európában is, az egyetlen olyan aktív rockzenekar, amelynek tagjai az 1979-es megalakulásuktól kezdődően, a mai napig is az eredeti felállásban muzsikálnak!

 • Így néz ki Pál Dénes álomkertje

  Így néz ki Pál Dénes álomkertje

  Régi álma teljesült Pál Dénesnek, amikor ősszel végre kertes házba költözött családjával. Az énekes már most kihasználja a tavaszi időt, kertrendezésbe kezdett, készül a munkára is alkalmas, kényelmes terasz és a játszósarok is a kislányának.