EUR: 328,83 Ft
CHF: 299,54 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Külföld

Sosem volt még ilyen kevés a déli-sarki tengeri jég

A déli-sarki tengeri jég kiterjedése idén elérte a nyári időszakban mért eddigi minimumát a műholdas megfigyelések kezdete óta – közölték amerikai szakemberek az előzetes eredményeik alapján.

Az Amerikai Országos Hó- és Jégadatközpont (NSIDC) adatai szerint a jeges kontinenst övező tengeri jégtakaró kiterjedése mindössze 2,26 millió négyzetkilométer volt kedden, megdöntve ezzel az 1997-es év ugyanezen időszakában mért eddigi negatív csúcsot.


A kutatók csaknem négy évtizede követik nyomon műholdfelvételeken a déli-sarki tengeri jég szezonális kiterjedését. Mark Serreze, az NSIDC igazgatója szerint az új adatokat további mérésekkel kell megerősíteni.

A szakember szerint a déli-sarkvidéki tengeri jég térfogata valószínűleg tovább csökken, mígnem február végén eléri a legkisebb kiterjedését a – decembertől márciusig tartó – antarktiszi nyár időszakában.

A sarkvidékek tengeri jege az ember okozta globális felmelegedés miatt zsugorodik, ám az Antarktisz térségében változékonyabbak a környezeti feltételek.

Több olyan év volt nemrégiben, amikor a déli-sarki tengeri jég átlagos kiterjedése növekedett, 2014 szeptemberében a rekordot jelentő 20,16 millió négyzetkilométerre gyarapodott.

Kapcsolódó Cikkek

  • Íme Soros szervezeteinek legújabb akciója

    Íme Soros szervezeteinek legújabb akciója

    A napokban hívta fel egy amerikai internetes oldalon a magyar felmenőkkel rendelkező Ernest Istook újságíró arra a figyelmet, hogy Magyarországgal szemben a deep state, tehát a hálózati jelleggel működő duális háttérhatalom aktivizálódott az elmúlt időszakban. Ennek kapcsán a szerző felhívja arra a figyelmet, hogy Soros György hálózata egy politikai nyomásgyakorló csoportot hívott életre 2018 tavaszán Transatlantic Democracy Working Group (TDWG) néven, amely egyfajta munkacsoportként működik, és az Egyesült Államok volt kormánytisztviselői, nemzetbiztonsági és más illusztrisnak tekintett szakértők alkotják – írja a Századvég Alapítvány a közleményében.

  • Ez sokk! Így tankolt a nő, egy táskába – Videó!

    Ez sokk! Így tankolt a nő, egy táskába – Videó!

    Ezt a felvételt elsőre nem is nagyon lehet értelmezni, annyira elképesztő, ami látható rajta. Aztán, amikor az ember felfogja, hogy mi is történik, akkor jön a sokk, mert az tuti, hogy normális ember ilyet még álmában sem csinálna.