2019. december 07., szombat
Ambrus

Külföld

Szavazatvásárlással vádolják az ausztrál miniszterelnököt

Szavazatvásárlással vádolta meg az ausztrál ellenzék csütörtökön a miniszterelnököt, miután Malcolm Turnbull elismerte, hogy 1,75 millió ausztrál dollárt (373 millió forintot) áldozott pártja finanszírozására a legutóbbi választási kampány során.

Turnbull ezt az ABC ausztrál közszolgálati műsorszolgáltatónak szerda este adott interjújában ismerte be. A helyi sajtó szerint az adományt televíziós reklámok, kérdőívek és postai úton kiküldött propagandaanyagok finanszírozására használta fel a Liberális Párt a tavaly júliusi ausztráliai választások előtt. A The Sydney Morning Herald című ausztrál lap feltételezései szerint ekkora egyéni anyagi támogatást még egyetlen politikai párt sem kapott az országban.


Jim Chalmers, az ellenzéki Ausztrál Munkáspárt pénzügyi szóvivője az ABC-nek elmondta, hogy véleménye szerint a miniszterelnök saját érdemei alapján nem tudta volna megnyerni a választásokat, így “bele kellett nyúlnia a pénztárcájába”. A szóvivő továbbá azzal vádolta Turnbullt, hogy “a lehető legtovább” igyekezett titokban tartani a támogatás összegét, miközben a munkáspártiak – a kormánnyal ellentétben – mindig pontosan felfedik adományaik forrásait.

A pártok finanszírozásáról szóló ausztrál törvény lehetővé teszi magánadományok elfogadását a kampányok többletköltségeinek fedezésére, valamint engedélyezi a pártok számára a külföldi forrásokból származó anyagi támogatást is.


Ausztráliában a választási jogszabályok értelmében szerdán kellett közzétenni a 2015-2016-os pénzügyi évben nyújtott, 13,2 ezer ausztrál dollárt (2,9 millió forintot) meghaladó politikai adományokat, az adományozók neveivel együtt. Turnbull adománya azonban hiányzott erről a listáról, mivel a miniszterelnök a jelenlegi – július 1-jén, egy nappal a választások előtt indult – pénzügyi évben folyósította pártjának az összeget.

A kormányfő az üggyel kapcsolatban megjegyezte, hogy az embereket sokkal jobban érdekli, hogy mit csinál az ő pénzükkel, mint az, hogy mit tesz a sajátjával.

Kapcsolódó Cikkek