2019. december 10., kedd
Judit

Belföld Szekszárd

Szekszárd legismertebb zeneművésze távozott

Az elmúlt pénteken kísérték utolsó útjára Lányi Péter zongoraművészt az alsóvárosi temetőben. Családtagok, barátok, kollégák és a zeneszerető közönség vett tőle végső búcsút.

A zongoraművész temetésén megszámlálhatatlanul sokan voltak, ravatalozónál ritkán áll ennyi gyászoló: a családtagok mellett barátok, kollégák, tanítványok, az általa létrehozott és vezetett Muslinca kórus tagjai, tisztelők és a zeneszerető közönség rótta le kegyeletét. Lányi Pétert 70 éves korában érte a halál, vele a város egyik legismertebb és legszeretettebb személyisége távozott.


A város nevében Ács Rezső búcsúzott Lányi Pétertől. A polgármester kiemelte: elhivatott zenetanár, tehetséges zongoraművész volt, és hűséges Szekszárdhoz. Mint mondta, Lányi Péter szerette a várost, és a város is szerette őt. Ács Rezső a város nevében ígéretet tett, hogy Szekszárd megbecsüli és ápolja Lányi Péter hagyatékát, aminek legfontosabb üzenete „adni és adni”.

Ács Rezső után Ágostonné Béres Kornélia, a Liszt Ferenc Zeneiskola vezetője búcsúzott kollégájától, felidézte a zenész pályájának fontosabb állomásait. Hangsúlyozta: ízig-vérig muzsikus volt, aki egykor megnyerte a zenetanárok versenyét, aztán annak egyik szervezője lett. Tanárként sok tehetséget indított útnak. Ezután Orbán György előadóművész búcsúzott tőle. Felidézte a humoros, szellemes, bohém barát alakját.

A búcsúztatók után a gyászolók utolsó útjára kísérték Lányi Pétert, és a család kérésére egy szál fehér virágot helyeztek a sírjára.

Ács Rezső az önkormányzat nevében búcsúzott Lányi Pétertől
Fotó: Fazekas Zoltán

Kapcsolódó Cikkek

  • Zselés szaloncukor az idei sláger

    Zselés szaloncukor az idei sláger

    Nemcsak fogyasztjuk, de karácsonyfa egyik ékes dísze is a színes papírokban csomagolt édesség. A magyar vásárlók 63 százaléka ragaszkodik a zselés szaloncukorhoz és a családok 72 százalékában valaki mindig kieszi az édességet a csomagolásból, majd visszatekerve a fán hagyja.

  • Drogozással és prostizással vádolnak ellenzékieket

    Drogozással és prostizással vádolnak ellenzékieket

    Az ellenzék Borkai Zsoltjának megnevezését ígéri az Angyal ügyvédje nevezetű blog, amely azzal állt elő, hogy január elsején két korrupt, kokainozó, fiatal örömlányokkal orgiázó ellenzéki politikus drog- és szexpartijairól rántja le a leplet, ha addig nem vonulnak vissza a közélettől.