EUR: 330,73 Ft
CHF: 301,75 Ft
2019. december 05., csütörtök
Vilma

Belföld

Szijjártó: 2016-ban minden külgazdasági rekordot sikerült megdöntenünk

Magyarországnak tavaly sikerült megdöntenie minden külgazdasági rekordot: a magyar gazdaság minden idők legmagasabb exportját produkálta és legmagasabb külkereskedelmi többletét tudta elérni – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI-vel.

A tárcavezető liechtensteini tárgyalásai után telefonon nyilatkozva felhívta a figyelmet: látogatásával egy időben kerültek nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal tavalyi, éves végleges külkereskedelmi adatai, amelyek nyomán – mint fogalmazott – bebizonyosodott, hogy Magyarország versenyképes tudott maradni a rendkívül gyorsan változó világpolitikai és világgazdasági körülmények közepette is.


“Soha nem fordult elő még olyan a magyar gazdaság történetében, hogy tízmilliárd eurónyi külkereskedelmi többletet tudtunk volna realizálni. Az exportunk is 3,1 százalékkal nőtt, így minden idők legmagasabb exportját érte el a magyar gazdaság a tavalyi esztendőben” – mondta a tárcavezető. Hozzátette, hogy ráadásul a beruházás-ösztönző rendszer révén rekordmennyiségű beruházás érkezett Magyarországra: 71 nagyvállalat döntött magyarországi beruházások mellett, és ezzel 3,2 milliárd eurónyi működő tőke érkezett az országba.

Kapcsolódó Cikkek