EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Belföld Szombathely

Szöktetések, átadások és kapusbravúrok

Egyszerű szabályai leképezik a nagypályás labdarúgás szabályait, valódi ,,fejjáték”, amelyet a biliárd, a sakk és a labdarúgás keverékeként a taktikai és az ügyességi elemek tesznek még népszerűbbé. A gombfoci Szombathelyen is reneszánszát éli.

Fotó: CSG

A Vasi Gombfoci Egyesület már az NB II-ben Fotó: CSG

A gombfoci a jelenleg űzött sportágak közül az egyetlen a világon, amely magyar találmány, így aztán még az is lehet, hogy hamarosan hungarikummá nyilvánítják. A magyar népi játékot írásos források az 1910-es években említették először, a nagypályás labdarúgással szinte párhuzamosan fejlődött, majd a városokban terjedt el, de az 1950-es években a falvakban is nagyon hamar tért hódított. A hatvanas években hazánk legnépszerűbb gyermekjátékává, majd 1989-ben, a Magyar Asztali-labdarúgó Sportszövetség megalakulásával minősített és nemzetközileg is elismert sportággá vált. A 2004-es III. világbajnokság után Magyarország mellett már Spanyolországban és Brazíliában is rendkívüli népszerűségnek örvend a sportág, az egykori portugál gyarmaton – ahol a labda egy gömbölyű filcgolyó –, hiszik, nem hiszik, hárommillió igazolt játékos gombfocizik.


Először csak nosztalgiázásnak tűnt, hogy sokak örömére feltámasztják a szombathelyi gombfociéletet, aztán ,,evés közben jön meg az étvágy” módjára már az NB III-as bajnokságot is megnyerte a Vasi Gombfoci Egyesület (VGE).

Fotó: CSG

Valódi “fejjáték” Fotó: CSG

– Ezt a sportágat is a kiváló szöktetések, a fantasztikus átadások és a kapusbravúrok jellemzik – mondta Benkő János klubelnök, aki maga is aktív tagja az immár NB II-es VGE gombfocicsapatának. A lelkes gombozók a Herényiek Házában leltek otthonra, itt készülnek fel az esztendő nagy versenyeire.


Idén első ízben a január végén megrendezett Jurcsik Gábor-emlékversenyen álltak asztalhoz a VGE gombozói. Puskás Zoltán, Benkő János és Angler Lajos az A ligában a 7. helyet, míg a B ligában az előkelő 2. helyet érte el. Az egyéni küzdelmek során Szirmay Endre a 6. helyen, míg Debreczy István a 8. helyen végzett a főversenyen, a másodosztályt viszont Szirmay megnyerte Debreczy előtt, míg a harmadosztályban Garamvölgyi József a dobogó harmadik fokán végzett.

Fotó: CSG

A Herényiek Házában lelt otthonra a csapat Fotó: CSG

A médiának köszönhetően tapasztalhatjuk, láthatjuk, illetve olvashatjuk, hogy a legtöbb ország saját nemzeti sportággal rendelkezik, amelynek hagyományait különös gonddal ápolja, jelenét és jövőjét pedig figyelemmel kíséri. – Miért ne lehetne sportos nemzetünknek is egy saját nemzeti sportága? – tette fel a költői kérdést Horváth Imre, a Nemzetközi Szektorlabda Szövetség elnöke, aki szerint ,,két ember szíve között a legrövidebb út a játékon keresztül vezet”. És hogy mennyire népszerű a gombfoci, arra kiváló bizonyíték, hogy a budai várban, a Mátyás-templommal szemben lévő Magyarság Házában a Mi, magyarok című kiállításon a sporttal kapcsolatban rendeztek be két szobát, amelyek közül az egyik kizárólag a magyar találmányról, a gombfociról, illetve a szektorlabdáról szól.

Visszatérve a szombathelyi gombozókra, a Vasi Gombfoci Egyesület áprilisban kezdi meg NB II-es szereplését.

Kapcsolódó Cikkek