2019. december 08., vasárnap
Mária

Egyéb Győr

Több középiskolai osztálynak is a rendőrségre kellett mennie

Egyre többeket vonz a rendőri hivatás, nincs hiány utánpótlásból. Önszántukból vonultak be a fiatalok a Győri Rendőrkapitányság épületébe, ugyanis a határvadászképzés és a rendőri hivatás népszerűsítésének érdekében nyílt napot tartottak a zsaruk.

– Megyénkben két intézmény foglalkozik érettségi előtti rendészeti képzéssel, Győrben a Bercsényi iskola, Csornán pedig a Hunyadi iskola – kezdte Tóth Attila alezredes. – A gyerekek a vizsga után készülhetnek a tiszthelyettesi pályára, amely másfél év alatt ad rendőri képzettséget. Aki kikerül, őrmesteri rendfokozatban kezdi a szolgálatot.


A rövid tájékoztatóra sokan voltak kíváncsiak
Fotó: Marcali Gábor

A határvadászképzés egy kicsit más, ott már a kezdetektől kapnak illetményt, és öt év alatt teszik le a különféle modulvizsgákat, amelyek végeredménye a középfokú rendőri OKJ-s végzettségnek felel meg. Jelenleg 16 próbaidős őrmestert foglalkoztatunk a kapitányságnál. Természetesen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is mindenki előtt nyitva áll, most is szolgálnak nálunk frissen végzett hadnagyok. A mai nyílt nap egy kicsit igyekszik közelebb hozni a diákokat a rendőrök életéhez – zárta az alezredes.

Csak a gazdira figyeltek a rendőrkutyák
Fotó: Marcali Gábor

– Hivatásunk van, nem munkánk, ez egy életünk végéig tartó elköteleződés – folytatta Váczi Attila alezredes, a Győri Rendőrkapitányság vezetője. – Szerencsére egyre többen választják a rendőri hivatást, mi is ebben szeretnénk segíteni – mondta el a kapitányságvezető.


Dr. Csikós Botond alezredes mutatta meg a lövedékálló mellényt és a lőfegyvereket
Fotó: Marcali Gábor

A sajtótájékoztató után a fiataloknak rövid előadásokat tartottak, és kisfilmeket vetítettek le a határvadászok munkájáról, mindennapjairól, majd következtek a különféle bemutatók, amelyek értelemszerűen jobban lekötötték a diákok figyelmét, mint a tantermi filmvetítés. Közelről láthatták a rendőrség gépjárműveit, fegyverzetüket, technikai felszereléseiket is. Találkozhattak a szolgálati kutyákkal, amelyek látványos bemutatón bizonyították, hogy még napjainkban is nagy hasznát veszik a négylábú bajtársaknak. A kutyavezetők gyakorlata után a járőrök intézkedéstaktikai bemutatója következett, ahol a szolgálati feladatok sokszínűségét illusztrálták. Hangos és valósághű bemutató volt, szemléltetve, hogy a rendőrök élete során vannak meleg helyzetek, amelyeket meg kell oldaniuk. A rendezvény zárásaként a Készenléti Rendőrség látványos programja következett, amelyen a vállalkozó kedvű diákok részt is vehettek. A tömegoszlatás próbája mindig sikeres a fiatalok körében, na meg hasznos is, hiszen érezhetik a rendőri sorfal és beavatkozás erejét.

Több motort is megnézhettek a fiatalok
Fotó: Marcali Gábor

A pályaválasztás előtt álló fiatalok élvezték a zsarukkal töltött napot, sokan komolyan gondolkoznak, hogy beállnak a „kékek” közé.

Kapcsolódó Cikkek