2020. január 25., szombat
Pál

Egyéb IX.kerület

Toldi, rajzban elmesélve

Több mint hatvan pályamű érkezett a Ferencvárosi Művelődési Központ által középiskolásoknak meghirdetett rajzpályázatra, melyben az Arany János által írt Toldi-trilógia bármelyik részéhez kellett illusztrációt készíteni. A legjobbakat pedig a Ferencvárosi Pincegalériában állították ki.

Az Arany János-emlékévhez kapcsolódóan számos rendezvénnyel készültek-készülnek a Ferencvárosi Művelődési Központban. A kerületi diákok előbb az Ádámok és Évák ünnepének keretében adták elő a Toldit, majd megnyílt a diákok rajzaiból készült kiállítás.


Ferencvárosi Ádámok és Évák

Soós Péternek, a ferencvárosi Pinceszínház művészeti vezetőjének kezdeményezésére 2015-ben indult a kerületi iskolaszínházi sorozat a kerületben Ferencvárosi Ádámok és Évák címmel. Egy évvel ezelőtt a Ferencvárosi Művelődési Központ nagyszínpadán Petőfi Sándor János vitéze elevenedett meg, most pedig a Arany-emlékévhez kapcsolódóan minden a Toldiról szólt.

– Január 16-áig küldhették be a diákok a pályázatra, és nagy örömünkre szolgált, hogy több mint hatvan pályamű érkezett – mondta lapunknak Kerek András, a Ferencvárosi Művelődési Központ vezetője, aki hozzátette, így egyáltalán nem volt könnyű dolguk akkor, amikor ki kellett választani a legjobbakat.

– Végül a Mester utcában található iskola rajztanárát, Vincze Angélát kértük fel a zsűrizésre.
Ezzel azonban még nem értek véget az Arany-emlékév programjai, hiszen a kerületi Szichy Szín-műhelynek van egy nem mindennapi előadása, Arany János balladái Zichy Mihály rajzaival címmel.
– Az előadásban Arany 11 legismertebb balladájának keresztmetszetét XXI. századi összművészeti megközelítésben láthatják az érdeklődők, terveink szerint a művelődési központba is meghívjuk az Szín-műhelyt, ahol a kerületi diákok nézhetik meg a produkciót.


Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.