EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Egyéb XVII.kerület

Tölthetők az autók a reptéren

Elektromos autók „tankolására” szolgáló ABB villámtöltőt adott át a Budapest Airport és a Főtaxi. A taxitársaság arra számít, hogy flottájában a jövőben egyre nő majd az elektromos autók aránya, a reptéren már most közel harminc ilyen jármű közlekedik.

A múlt heti átadón ki is próbálták a villámtöltőt
( Fotó: Sáfár Tibor)

A magyar kormány tavaly elkötelezte magát az elektromobilitás mellett. Ennek megfelelően a Jedlik Ányos Terv megvalósításának kiemelt eleme az az 1,25 milliárd forintos pályázati keret, amelyre a tizenötezer főnél nagyobb lélekszámú települések pályázhatnak, amennyiben elektromos töltőállomásokat szeretnének létesíteni.


− A Fővárosi Önkormányzat nemcsak a szmogriadó idején megismert szabályozással, tiltással, de beruházásokkal is szeretné elősegíteni a járműcsere gyorsítását – mondta el Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes. − Egy hároméves program keretében a fővárosi kerületekkel közösen nagyságrendileg 1100 töltőpont létesítését tűztük ki célul – tette hozzá.

A Budapest Airport tájékoztatásából kiderül, hogy a Főtaxi a repülőtér úgynevezett pufferparkolójában egyszerre két autó „tankolására” alkalmas ABB villámtöltőt helyezett üzembe. A villámtöltő kiépítéséhez szükséges infrastrukturális beruházást a repülőtér üzemeltetője, míg magát a berendezést, annak telepítését és üzemeltetését a Főtaxi finanszírozta.


− A ferihegyi már a második gyorstöltő, amelyet saját forrásból finanszírozva helyeztünk üzembe. Az elsőt még 2013 decemberében, társaságunk központi telepén létesítettük. Arra számítunk ugyanis, hogy flottánkban belátható időn belül a jelenlegi elektromos autók többszöröse teljesíthet majd szolgálatot – közölte Szunomár Tibor, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

Az elektromos autók térnyerésén dolgoznak
( Fotó: Sáfár Tibor)

A Budapest Airport „Greenairport” néven 2015-ben indította útjára repülőtéri partnereivel közös környezetvédelmi programját.

− A Főtaxival együttműködésben most átadott elektromos töltőállomás jól példázza a program fő célkitűzését, hogy a repülőtéri társaságok a közös cél érdekében összehangolják fejlesztéseiket és környezetvédelmi intézkedéseiket. Már mintegy harminc elektromos jármű közlekedik a repülőtéren, és már több mint egy éve üzemel egy elektromos villámtöltő a repülőtéri parkoló területén – mondta Szarvas Gábor, a Budapest Airport környezetvédelmi-közkapcsolati igazgatója.

A most üzembe helyezett villámtöltő alkalmas bármilyen típusú elektromos hajtású autó töltésére. A berendezés internetes kapcsolattal rendelkezik, így működése távolról szabályozható.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.