EUR: 333,22 Ft
CHF: 303,74 Ft
2019. november 20., szerda
Jolán

Extra

Törőcsik Mari: Berek Katival a múltam egy részét vesztettem el

Berek Kati elképesztő kitartással érte el az álmait, később pedig a komoly betegségekkel is felvette a harcot. 87 éves korában vasárnap azonban örökre lehunyta szemét. Törőcsik Marit lesújtotta a színésznő halála.

Berek Kati színművész
/Fotó: MTI – Beliczay László

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után  elhunyt Berek Katalin, a nemzet színésze. A művésznő 1930. október 7-én született egy szegény makói családban és a város árvaházában nőtt fel. Nyolcévesen a szegedi színházban játszott gyermekszínészként, és tizenöt évesen már tudta, hogy színésznő lesz. 1952-ben a Nemzeti Színházhoz szerződött, az ország első társulatának tizennyolc évig volt a tagja. Sokat dolgozott, nem kímélte magát, 1993-ban nagy szerepálma, Az öreg hölgy látogatása főszerepére készült, amikor agyvérzést kapott. Nagyon súlyos állapotban került kórházba, jobb oldala teljesen lebénult, beszélni nem tudott és egy ideig nem is látott. Az orvosok nem sok jóval biztatták, azt mondták, többé nem fog tudni járni, beszélni, de ő emberfeletti erőfeszítéssel mindent újra tanult. Előbb csak magában szavalt verseket, majd hangosan olvasott. Járni úgy tanult, hogy ötödik emeleti lakásából lifttel lement a földszintre, hogy gyalog visszalépcsőzzön. Fokozatosan a színpadra is visszatért. Legendásan szép orgánuma a pódiumon is kiválóan érvényesült. Latinovits Zoltán letérdelt és kezet csókolt neki, miután hallotta előadásában Nagy László Menyegző című költeményét. Korábban egy interjúban azt mondta, boldog és elégedett embernek érzi magát.


„Nem bántottam meg másokat, és mások sem bántottak meg engem. Most, hogy nyolcvanéves lettem, csak ámulok és bámulok, hogy ennyi idős vagyok. Soha nem akartam pénzt. Csak könyveket akartam, semmi mást. Tulajdonképpen boldog és elégedett ember vagyok” – mondta.

Törőcsik Mari tegnap rekedt, elkeseredett hangon emlékezett meg barátjáról.


– Nincs jobb szó rá, csak az, nagyon fáj, hogy elment. Vele együtt elmentek már a barátaim, majdnem mind. Nekem is szembe kell nézni azzal, hogy leéltem az életem nagyobbik részét. Nagyon rég beszéltünk és talán már meg sem ismert volna. Nem akarom színésznősen elzokogni, de őszintén kikészültem. Mindenki, aki elmegy a múltamból, nagyon megvisel, mert velük együtt a múltam egy része megy el. Elvesztettem őket… – mondta szomorúan a nemzet színésze.

Kapcsolódó Cikkek