2019. december 06., péntek
Miklós

Belföld Dunaújváros

Trampus professzor komoly munkát végez

Hazánk vezető egyetemeinek és kutatóintézeteinek prominenseit találhatjuk a Szerkezeti Integritás Tudományos Tanácsadó Testületben, amelynek elnöke prof. dr. Trampus Péter, a Dunaújvárosi Egyetem professzora.

A szaktekintéllyel – aki mélyen ismeri a paksi atomerőmű kutatási igényeit – a Dunaújvárosi Egyetemen beszélgettünk.


– Az atomerőmű üzemelő négy blokkjának működését, üzemidejét a tulajdonos még húsz évvel meg kívánja hosszabbítani. Három blokkra már engedély van, utóbbit néhány héttel ezelőtt kapta meg Paks, a negyedikre pedig már beadta a kérelmet. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ezek a blokkok ötven évig fognak működni. Feltételezhetjük, hogy a tervező harminc évben gondolkodott, azonban a szerkezeti anyagoknak ötven évre ellen kell állniuk azoknak az igénybevételeknek, amelyek itt fellépnek: nyomás, hőmérséklet, radioaktív sugárzás, korrózió stb. Azt kell igazolni –  és ehhez kell az egész hazai műszaki apparátus –, hogy ezek a berendezések ténylegesen képesek az ötvenéves biztonságos üzemre. Nyilvánvaló, e munka mögött kutatási feladatok is megjelennek. Vannak olyan területei az üzemeltetés közbeni igénybevételnek, az anyagra kifejtett károsító hatásnak, amelyekkel kapcsolatos ismeretek még nem teljesek. Ezeken a területeken többnyire nemzetközi együttműködésben folynak kutatások. Arra fordít pénzt az erőmű, azt a kutatást preferálja, amely hozzájárul ahhoz, hogy ténylegesen megalapozza a meghosszabbított üzemidőt. A hatóság az engedélyt már három blokkra kiadta, tehát a hatóságot meggyőzte Paks. Az üzembiztonság miatt azonban szükségesek még kutatások, hiszen feltételei a biztonságnak – részletezte a szakember.

Professzor dr. Trampus Péter

Mint azt a Dunaújvárosi Egyetem professzora elmondta, ezek jobbára anyagkárosodással kapcsolatos tevékenységek, mint a korrózió hosszú távú hatása; a speciális körülmények közötti anyagkifáradás kutatása; a reaktortartály sugárkárosodásának hatása; a reaktortartályban lévő berendezések radioaktív sugárzás közben bekövetkező duzzadásának kutatása.


Legutóbb anyagtudományi vizsgálatok miatt kereste meg a professzort a Dunaújvárosi Intercisa Múzeum igazgatója, Farkas Lajos (bal szélen) és dr. Tóth-János Attila búvárrégész (jobb szélen)

– Részt vettem néhány évtizedig a paksi atomerőmű üzemeltetésében. Meggyőződésem, hogy Paks a törvényi szabályozásokat – s ezek nyilván műszaki dolgokban testesülnek meg – betartja. Ha nem tenné, akkor a szabályozó hatóság módot találna a leállítására. a szabályszerű működtetés a tulajdonos osztatlan felelőssége, amit az MVM Zrt. testesít meg. Természetesen ez a felelősség az üzemeltető szervezetben delegáltan jelentkezik. Én úgy ítélem meg a vezetést és a munkatársakat, hogy tudatában vannak ennek a felelősségnek és biztonságosan üzemeltetik az erőművet – tette hozzá prof. dr. Trampus Péter.

Pálinkás István

Kapcsolódó Cikkek