EUR: 329,61 Ft
CHF: 301,29 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Belföld Békéscsaba

Új technológiával csökkenhet a jégkár

Évértékelő és évindító sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei szervezete. A tájékoztatón dr. Kulcsár László, a NAK Békés megyei elnöke kiemelte, hogy a kezdeti nehézségek ellenére nagyon jó volt a termés 2016-ban, viszont a jó hozamok alacsony árakkal párosultak, így a vetési szándék sajnálatos módon csökkent.

A 2017-es tervekről is szó esett a sajtótájékoztatón: például a kamara tervezi egy országos hatókörű jégeső-elhárító rendszer kiépítését. Ennek a rendszernek a gondolata már évekkel ezelőtt megfogalmazódott a szakemberekben, és idén talán a megvalósítására is sor kerülhet. Egy ilyen nagy volumenű beruházás természetesen időigényes, valamint komoly anyagi források kellenek hozzá. De a kamara most abban a helyzetben van, hogy a tervezési munkálatok megkezdődhettek, és várhatóan 2018 májusában el is indulhat ez a védelmi rendszer.


Fotó: Körös Hírcentrum
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara évértékelő és évindító tájékozató.
Heringh Andor a NAK szolgáltatás-fejlesztési igazgatója, Dr. Kulcsár László, a NAK Békés megyei elnöke, Bokros Katalin stratégiai szakértő

Egy olyan vegyi, technikai rendszert terveznek meg, illetve építenek ki, amely a vegyi anyagok segítségével elporlasztja a súlyos károkat okozó nagyobb jégdarabokat. Dr. Kulcsár László elmondta, ez a megoldás nem egyszerű és nem olcsó, viszont nagyon hatékony, és a mai technológiával kivitelezhető.

Kapcsolódó Cikkek