EUR: 334,66 Ft
CHF: 305,91 Ft
2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Aktuális

Újra nyomoznak a Siemens-ügyben

Ismét nyomoz az ügyészség a Siemens gyanús szerződése kapcsán – tájékoztatta a Lokált a Központi Nyomozó Főügyészség. A korábbi feljelentés szerint a német cégtől 331 milliót kapott a Puch László volt MSZP-pénztárnokhoz közeli Media Magnet Kft., hogy ossza szét a „döntéshozók között ösztönzésként”. Az említett céget most az a Grim Mária vezeti, akit januárban neveztek ki a Puch-médiabirodalom kereskedelmi és PR-igazgatójává.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében említett egyik szerződés kapcsán egyre inkább megkerülhetetlen Puch László, egykori MSZP-pénztárnok személye. Lapunk megkeresésére a Központi Nyomozó Főügyészség közölte: az OLAF-jelentés nyomán január 23-án újraindították a nyomozást a Siemens-ügyben. A hatóság 2011–2013 között egyszer már nyomozott „fontosabb ügyekben intézkedésre hivatott hivatalos személy által elkövetett vesztegetés” miatt.


Puch László pártfinanszírozásra használta a Magnet Media Kft.-t – vallotta egy tanú a Hagyó-ügyben
MTI Fotó: Kovács Attila

Az alapügyben akkor az Európai Beruházási Bank tett feljelentést.

– A Siemens AG a 2-es és 4-es metróvonalak szerződéseit az ár 5 százalékáért kapta meg, amely összeget – 331 millió 200 ezer forintot – a szerződés megkötésében befolyással rendelkezők és döntést hozók, a város politikusai, független mérnökök és a BKV alkalmazottai között ösztönzésként osztottak szét, a Media Magnet Kft.-n keresztül – olvasható a feljelentésben.


Akkor a nyomozás során nem találtak bűncselekményre utaló közvetlen bizonyítékot, ezért 2013. április 29-én az ügyészség megszüntette a nyomozást, mivel „az eljárás folytatásától nem volt várható eredmény”.

– A fejleményekre tekintettel a Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozást ebben az ügyrészletben is újra elrendelte – áll a megkeresésünkre adott válaszban.

A feljelentésben említett cégről Horváth Éva, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes akkori sajtósa az ügyészségen így vallott:

– A Media Magnet Kft. Puch cége, bár papíron Wéber Judit (MSZP-közeli ügyvéd, akinek férje Wéber János, Puch gyermekkori barátja és Horváth cégtársa volt akkoriban – a szerk.) a tulajdonos… A pártfinanszírozás ezen a cégen keresztül történik – idézte vallomását a Heti Válasz. Mint ismeretes, Hagyót 2016 januárjában hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt felbujtóként első fokon két év felfüggesztett börtönre ítélték, ügyében tavaly decemberben új eljárás indult.

Azóta már nem a Medgyessy Péter által 2004-ben ORTT-elnöknek javasolt Wéber Judit a Media Magnet Kft. tulajdonosa. Az új ügyvezető az a Grim Mária, akit 2017 januárjában neveztek ki a Puch-féle médiabirodalom, a Népszava és a Vasárnapi Hírek kiadásáért felelős XXI. Század Média Kft. kereskedelmi és PR-igazgatójává.

Remélhetőleg az újraindított nyomozás során arra is fény derül, hogy kik voltak azok, akik között a Puch-közeli cég szétoszthatta a 331 milliós összeget.

Kapcsolódó Cikkek

  • A kormány elkötelezett a romaintegráció mellett

    A kormány elkötelezett a romaintegráció mellett

    A kormány elkötelezett a szegénység felszámolása, a romaintegráció mellett – közölte az igazságügyi miniszter Tiszaburán, a “Felzárkózó települések” elnevezésű romaintegrációs program egyik helyszínén pénteken.

  • A magyar érdekeket támadja az ellenzék

    A magyar érdekeket támadja az ellenzék

    Gyalázatos és példátlan, ahogy a magyar bevándorláspárti ellenzék a magyar nemzeti érdekeket támadja – mondta Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, ahol Várhelyi Olivér magyar uniósbiztos-jelölt előző napi EP-meghallgatására is reagált.