EUR: 348,43 Ft
CHF: 327,10 Ft
2020. május 27., szerda
Hella

Egyéb XXIII.kerület

Védje meg magát!

Minden szerdán önvédelmi oktatás zajlik a Táncsics Mihály Művelődési Központban. Zöllei Zoltán alezredes, közelharc- és kézitusaszakértő tavaly tartotta első kurzusát. Februárban indult idei első soroksári képzésére még lehet jelentkezni.

– Önkéntes műveleti tartalékosként négy évvel ezelőtt kerültem Soroksárra, a helyi védelmi bizottság katonai elnökhelyetteseként dolgoztam – elevenítette fel Zöllei Zoltán lapunknak, hogyan is került kapcsolatba a kerülettel évekkel ezelőtt, aminek végeredménye, hogy már a helyi lakosokat is önvédelemre oktatja.


Ebből is ki lehet szabadulni (Fotó: Máté Krisztián)

– A rendészeti osztály két évvel ezelőtt megkeresett azzal, vállalnék-e önvédelmi oktatást. Rábólintottam, és most már egy éve tartok foglalkozást az osztály munkatársainak. Itt jött képbe, hogy mi lenne, ha a hétköznapi emberek is tanulhatnának. A szerdai időpontot választottuk, és tavaly októberben a Táncsicsban elkezdődött a képzés, amit tizennégy fő be is fejezett.

A tizenkét éves Dóri már korán megtanulja, hogy védheti meg magát (Fotó: Máté Krisztián)

Kortól, nemtől függetlenül várnak mindenkit ezekre az órákra, február elsején elkezdődtek az újabb foglalkozások.


– Még be lehet kapcsolódni, de érdemes az elejétől a végéig csinálni a képzést, egymásra épülnek az elemek. Húsz-harminc óráról van szó, ami heti egy alkalmat jelent két-három hónapon keresztül. Ez inkább információátadás, ennyi idő alatt képtelenség mindent megtanítani.

Minden bizonnyal az idei első képzést újabb követi, sőt Zoltán elárulta, nyári táborban is gondolkoznak már.

– Azokat az önvédelmi technikákat tanítjuk, amelyek segíthetnek a hétköznapokban. Fogásbontások, alapvető ütő-rúgó mozdulatok, vitálponttámadások kerülnek elő, nagy hangsúlyt fektetünk a megelőzésre és az ész használatára, hogyan lehet nembeli vagy súlybeli hátrányunkból jól kijönni.

A visszajelzésekből kiderül, hasznos a foglalkozás. Ugyan sokan csak a mozgás vagy a párjuk miatt mennek le az edzésre, rendre kiderül, a munka- vagy lakóhely miatt szeretnének nyugodtabban közlekedni az utcán. Persze olyan is akad, akit már ért erőszakos cselekedet.

Zöllei Zoltán alapvető fogásokat mutat be (Fotó: Máté Krisztián)

– A rendvédelmi szervek arról számolnak be, Soroksár nem veszélyes zóna, de már nyilván nem az a régi, különálló település, ahol mindenki ismert mindenkit, a lakosság jelentős része kicserélődött.

Párban gyakorolnak a soroksáriak (Fotó: Máté Krisztián)

Érdeklődni a művelődési házban vagy a kezitusa.hu oldalon lehet.

Nincs új a nap alatt

Zoltán szerint az önvédelmi technikák olyanok, mint a ruhadivat. – Ugyanazok a motívumok, stílusok, felfogások térnek vissza időről időre. A test nem változik, az önvédelem továbbra is a túlélésről, védelemről szól. Legfeljebb divatos technikák vannak, de hatalmas újítások nincsenek. Abban lehet különbség, hogy személyre szabottan kinek mit érdemes tanítani.

Kapcsolódó Cikkek

  • Elektromos autógyár Ózdon?

    Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

  • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.